De Stichting Stikstofclaim overweegt de Staat vanwege onbehoorlijk bestuur voor de rechter te dagen. "Wat de MOB kan, kunnen wij ook", zegt voorzitter John Spithoven. "Het wordt steeds duidelijker dat de overheid de stikstofcrisis gebruikt om op een goedkope manier grond te verwerven."
De Stichting Stikstofclaim is 9 oktober vorig jaar van start gegaan met als doel te voorkomen dat voor de agrarische sector nadelige regelgeving rond stikstof in werking treedt. Zo nodig zal de stichting procedures starten om dergelijke regelgeving buiten werking te stellen. Nu minister Carola Schouten van LNV volgens deze stichting verzuimt de juridische strijd die de milieuorganisatie 'Mobilisation for the Environment' (MOB) voert over het beweiden en bemesten op te lossen, wordt de daad bij het woord gevoegd.
Maar de MOB heeft toch laten weten dat het beweiden en bemesten wat hen betreft voorlopig kan worden gedoogd?
"We doen in feite niets anders dan de MOB doet. We willen de Staat voor de rechter dagen. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. We voeren geen juridische strijd tegen de MOB, maar net als hen tegen de Staat. De regering laat het nu al 10 maanden lang afweten om met een oplossing te komen voor het beweiden en bemesten in Natura 2000-gebieden. De oplossing die het Landbouw Collectief biedt, wordt niet of gedeeltelijk overgenomen. Minister Schouten is in ieder geval afhoudend richting het Landbouw Collectief. Ze verschuilt zich daarbij achter juridisch geneuzel en adviezen van de commissie Remkes. Maar ook die zijn het spoor bijster en vooral bezig met het bestrijden van symptomen van slecht beleid en dito wet- en regelgeving. Het is tijd voor bronaanpak en het ontwikkelen van deugdelijk beleid."
De Stichting Stikstofclaim zegt ook dat achter de stikstofcrisis een gevecht om de ruimte schuilgaat. Is dat echt zo?
"Jazeker. Dat wordt niet alleen door ons gezegd, maar dat hoor je van steeds meer kanten. De kwaliteit van de natuur wordt niet alleen door stikstofdepositie beïnvloed, maar vooral door verdroging, verzilting, bodemeigenschappen, beheerkeuzes, straling, oppervlakte en versnippering. Deze factoren hebben meer invloed dan de ammoniak die rondom veehouderijen vrijkomt. Maar men zoekt een stok om mee te slaan. Het wordt steeds duidelijker dat de stikstofcrisis een manier is om goedkoop grond te verwerven voor woningbouw, bosaanplant, energietransitie en delfstoffenwinning. In de afgelopen decennia is al 400.000 hectare grond aan de landbouw onttrokken en als dit beleid zo doorgaat zal de komende decennia nog eens 400.000 hectare landbouwgrond worden geclaimd."
Toen net voor de Kerst de rechtszaak diende over volledige transparantie van de RIVM-stikstofcijfers stond de teller op ruim 3.000 aangesloten veehouders. Wat is nu de stand van zaken?
"Sindsdien hebben weinig veehouders zich aangesloten. Maar we verwachten dat er vanwege de huidige MOB-rechtszaken wel weer nieuwe bij zullen komen. We richten ons op dit moment vooral op de volgende claims: het voorkomen dat vergunde latente ruimte vervalt en milieuruimte onnodig weglekt, de legalisering van bedrijfsactiviteiten zonder onherroepelijke natuurvergunning (waaronder de PAS-melders), de onrechtmatige invulling van de Spoedwet stikstof en het verkennen van de juridische procedure vanwege onbehoorlijk landsbestuur."
Hoe groot is de kans van slagen van deze claims?
"Dat weten we niet. Maar we willen de druk er op houden. Eind vorig jaar was het kort geding tegen de Staat over volledige transparantie van het RIVM-stikstofrekenmodel en de emissiedata in ieder geval wel een succes."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886177/achter-stikstofcrisis-gaat-gevecht-om-grond-schuil]'Achter stikstofcrisis gaat gevecht om grond schuil'[/url]
Echt belachelijk, dat bedrijven geen 1-2 maanden zonder omzet kunnen. Een beetje bedrijf heeft toch wel buffers om het een jaar vol te houden. Net als bij ING in 2008: 10% rente in rekening brengen en snel tot de laatste cent terug betalen. Altijd maar weer profiteren van de burgers