Agrifoto

Aangeboden door Tolsma Grisnich

4.500 euro voordeel met mechanisch koelen

11 Maart 2020

Voor de lange bewaring van consumptieaardappelen is mechanische koeling een zeer rendebale investering. Uit rekenmodellen blijkt dat koelen een extra bewaarrendement van meer dan €3 per ton kan opleveren. Dit wordt met name veroorzaakt door een halvering van de bewaarverliezen.

Wilt u een berekening laten doorvoeren voor uw eigen bedrijf? Neem dan contact op met een ervaren bewaaradviseur.

Basis voor lange bewaring
Voor de kiemremming van aardappelen zijn er tal van nieuwe middelen beschikbaar. Die staan met name in de belangstelling door het wegvallen van chloorprofam. De nieuwe middelen werken weliswaar naar behoren, maar zijn ook ook aanzienlijk duurder. In de vergelijking van nieuwe middelen wordt mechanische koeling echter vaak vergeten. Onterecht, want aardappelen koelen op een constante temperatuur van 7 tot 8 graden is de beste basis voor een lange bewaring. En dat is belangrijk, want juist voor levering richting eind juli zijn verwerkers bereid een goede prijs te betalen.

Zonder mechanische koeling zijn aardappelen in het najaar heel goed met buitenlucht op een lage temperatuur te krijgen. Ook in de winterperiode levert dit over het algemeen geen problemen op. Die problemen ontstaan echter wel in het voorjaar. Bij oplopende buitentemperaturen is het heel lastig om de aardappelen constant op 7 tot 8 graden te houden. Terwijl dit wel een absolute voorwaarde is voor een kiemvrije lange bewaring met weinig gewichtsverlies.

Minder bewaarverliezen
Met mechanische koeling is het mogelijk om in perioden met warme nachten - en richting de zomer - de temperatuur in de bewaring strak en vlak te houden. Dit komt niet alleen de bakkwaliteit ten goede, ook beperkt het de bewaarverliezen. Een halvering van de verliezen is in de praktijk geen uitzondering. Bovendien is het aantal behandelingen met een kiemremmingsmiddel te reduceren.

Uitgaande van een opslag met een totale capaciteit van 1.600 ton, waarvan 2 x 800 ton 'om-en-om' wordt gekoeld, levert een investering in mechanische koeling daardoor jaarlijks meer dan €4.500 voordeel op. De kans is groot dat dit ook geldt voor uw bedrijf. Laat daarom nu nog een berekening doorvoeren door een ervaren bewaaradviseur.

Mechanisch koelen, hoe zat het ook alweer?

  • Met slim koelen blijven de aardappelen langer in kiemrust, doordat de aardappelen rustiger en droog  (vrij van condens) blijven. Daarom is de constante zekerheid van de mechanische koeling belangrijk én interessant voor aardappeltelers.
  • Als de bewaring op orde is, blijft het gebruik van de nieuwe dure kiemremmingsmiddelen beperkt vanwege de grotere intervallen en lagere doseringen. Uiteraard na overleg met de leverancier van de kiemremmingsmiddelen die kennis heeft van raseigenschappen en de toepassingstechniek.
  • Kouder bewaren dan 7 tot 8 graden is niet altijd beter vanwege de kans op accumulatie van suikers. Dat kan leiden tot een slechtere bakkwaliteit.
  • Aardappelen kennen een optimumtemperatuur waarbij de onderhoudsademhaling in de knol minimaal is. Daalt de temperatuur verder, dan gaat de aardappel zich verzetten en meer warmte produceren. Dat geeft extra gewichtsverlies.

Bewaarcomputer stuurt automatisch apparatuur voor kiemremming aan
De Vision Control stuurt een bewaring volledig automatisch aan. Dat geldt ook voor het toedienen van het kiemremmingsmiddel. De Vision Control biedt de mogelijkheid het systeem zo in te stellen dat het aansluit bij de gebruiksvoorschriften van het betreffende kiemremmingsmiddel. Vervolgens wordt het klimaat in de bewaring volledig automatisch gestuurd middels deze geavanceerde bewaarcomputer. Ventilatoren worden ingeschakeld om de luchtstroom op gang te brengen waarna de toediening van het middel plaatsvindt. Na het toedienen wordt voorkomen dat de bewaring een bepaalde periode met buitenlucht gaat ventileren. Het toedieningsschema kan volgens een kalender regelmatig worden toegepast.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden