De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is nauwkeuriger dankzij scherpere beelden en uniformeert alle bronkaarten die beschikbaar zijn van het landelijk gebied, van diverse instanties. RVO voert deze vernieuwing van de perceelsregistratie geleidelijk door.
De uniformering is wettelijk verplicht gesteld. RVO werkt er al enkele jaren aan. Tot nu toe zijn er 228 agrarische bedrijven, die deel uitmaken van een groep van 1.000 voorlopers, die dit jaar bij de Gecombineerde Opgave al gebruik kunnen maken van de vernieuwde topografie. Met de ervaring die deze eerste groep heeft opgeleverd, gaat RVO dit jaar een veel grotere groep van 20.000 bedrijven vragen de nieuwe BGT-informatie te checken.
Afronding in 2022
Zodra de Gecombineerde Opgave 2020 dit jaar achter de rug is, schrijft RVO een eerste groep van ongeveer 1.000 van de 20.000 bedrijven aan. Daarna krijgt gaandeweg het jaar telkens een nieuwe groep bedrijven een schrijven met het verzoek met de BGT aan de slag te gaan. Volgend jaar volgen 30.000 bedrijven en in 2022 moet het hele proces zijn afgerond, als het nieuwe GLB-landbouwbeleid van kracht wordt. De gefaseerde invoering van het BGT wordt van Noord-Nederland via Midden-Nederland naar Zuid-Nederland uitgerold.
Agrarische ondernemers wordt gevraagd of ze het eens zijn met de nieuwe BGT-registratie. Grosso modo neemt het landbouwareaal landelijk gezien hoogstwaarschijnlijk een beetje toe, zeker in bosrijke gebieden. In regio's met veel sloten is het mogelijk dat de vernieuwde registratie nadelig uitpakt, is de inschatting van RVO. Het gaat om kleine verschillen in perceelsbegrenzingen, en dammen of veranderingen op het erf. Maar niets doen is volgens RVO geen optie, want de Europese Commissie accepteert geen foutmarge, in verband met de verantwoording van de uitkering van de betalingsrechten.
Bellen of niets doen
Wie het niet eens is met de nieuwe BGT-perceelsgrenzen kan met stippen opmerkingen plaatsen en aangeven welke wijzigingen moeten plaatsvinden. RVO laat vervolgens schriftelijk en digitaal weten of de voorgestelde wijzigingen worden overgenomen. As er dan geen overeenstemming is bereikt, volgt een belafspraak. Het is niet verplicht om de nieuwe BGT-registratie te checken.
Uit onderzoek onder de eerste groep van 1.000 voorlopers blijkt dat 28% van deze bedrijven niet de moeite nam om de vernieuwde digitale bedrijfsinformatie te checken. Met een bijna net zo grote groep van 23% is een belafspraak gemaakt. RVO constateert dat een kleine groep heel veel stippen plaatst. Deels betreft dat fouten, deels heeft het te maken met emotie op grond van eerdere negatieve ervaringen met de basisregistratie pecelen.
Meelifters
RVO beseft dat de registratiewerkzaamheden als lastig en vervelend worden ervaren. Ook is er een grote groep bedrijven waar meerdere gebruikers van percelen de invoering van het BGT vertraagt. RVO adviseert grondeigenaren met huurders of pachters te checken of er onderling overeenstemming is over de nieuwe perceelsgrenzen. Deze zogenaamde meelifters verklaren ook voor een deel waarom slechts 228 van de 1.000 voorlopersbedrijven bij de Gecombineerde Opgave van dit jaar al met het nieuwe BGT kunnen werken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886098/geleidelijke-vernieuwing-rvo-perceelsregistratie]Geleidelijke vernieuwing RVO-perceelsregistratie[/url]
van mei mogen ze allereerst beginnen met een naamsverandering .maak er maar rto van dit past veel beter bij hun.stelletje ...