De laatste jaren zijn heel wat melkveehouders in het werkgebied van ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven gestart met het voeren met voederbieten. Zo ook Pieter Teurlings uit Udenhout in groeiseizoen 2019. ‘Al zou het geen extra melkgeld opleveren, dan nog zou ik ze blijven voeren.’
Wanneer Pieter om 10:00 uur met zijn shovel de voergang nadert, is het voerhek volledig bezet door zijn 90 Montbéliardes. Ze weten wat er komt: een verse bak Rialto voederbieten. "De koeien zijn er echt gek op. Dat vind ik al een enorm voordeel, dat ze de bieten zo graag vreten en er beter door in conditie blijven. Het is een traktatie voor ze, vergelijk het maar met wanneer je zelf ergens graag voor uit bed komt."
Hogere voeropname, hogere gehalten
Pieter zaaide vorig jaar een kleine 2 hectare Rialto voederbieten. Hij rooit ze gefaseerd om vers te voeren van september tot en met maart. "Daarna gaan de koeien naar buiten en kunnen ze prima zonder. De bieten groeien enorm lang door en de bewaarverliezen zijn zo het laagst. Ik voer 15 kg bieten per dag, dat is extra bovenop het gras en maïs dat ik al voerde. Er gaat dus meer voer in de koeien. Ze blijven beter in conditie en het vet en eiwit in de melk is gestegen."
Om niet afhankelijk te zijn van de loonwerker, om maximale groei te benutten en om de bewaringverliezen zoveel mogelijk te beperken, rooit Pieter zelf zijn bieten. De laatste bieten zijn pas op 21 januari gerooid. "Ze kunnen nergens beter staan dan in de grond, mits het niet vriest natuurlijk."
Benieuwd of voederbieten ook op jouw bedrijf passen?
Voederbieten zaai je eind maart-begin april. Je leest alles over de teelt, oogst, opslag en vervoedering van voederbieten in de whitepaper van Limagrain.