Shutterstock

Nieuws Onderhandelingen

EU-begroting: wordt GLB kind van de rekening?

20 Februari 2020 - Jeannet Pennings - 5 reacties

Vanaf vandaag onderhandelen de Europese regeringsleiders over de EU-begroting voor de komende 7 jaar. Grote vraag daarbij is of boeren straks nog op voldoende steun kunnen rekenen? ‘Het kan niet zo zijn dat het GLB-budget daalt terwijl de ambities omhoog gaan’, zegt LTO-voorzitter Marc Calon.

Onderdeel van de Europese meerjarenbegroting is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Uit eerder gelekte gegevens zou blijken dat de uitgaven hiervoor dalen met €53,2 miljard. Dit zou betekenen dat het landbouwbudget 14% krimpt ten opzichte van de afgelopen 7 jaar. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU is daarin al meegenomen. 

Eerlijk inkomen
Dat staat haaks op de steeds hogere ambities, zo stelt Calon. “We verwachten steeds meer van boeren zonder dat we bereid zijn daar een eerlijke beloning voor te geven.” Volgens de voorman van LTO is het GLB is ooit opgezet om voedselzekerheid en stabiliteit te brengen. “Met een eerlijk inkomen voor de boer. Er is een beeld ontstaan van boeren als subsidietrekkers, terwijl de landbouwgelden tegenwoordig eigenlijk consumentensubsidies zijn.”

“De consument wil bij het schap niet betalen voor de maatschappelijke eisen”, zegt Calon, “bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit en klimaat. Totdat het ons lukt om de steeds hogere eisen door de markt te laten betalen, kan het natuurlijk niet zo zijn dat het budget tegelijkertijd daalt. Dat is onredelijk en een miskenning van de waarde die boeren leveren aan de maatschappij”

Broekriem aanhalen
Tijdens de onderhandelingen voor de Europese begroting (2020-2027) zal het vooral gaan over de individuele afdrachten van de lidstaten. Voor Nederland dreigt die met €2 miljard extra te stijgen. Premier Rutte heeft, samen zijn collega’s in Oostenrijk, Zweden en Denemarken, aangegeven dat de EU de broekriem moet aanhalen. Een verdere lastenverzwaring wordt onacceptabel gevonden. De vier landen zetten in op een budget dat maximaal 1% is van het totale inkomen van alle Europese landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
johan 21 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885943/eu-begroting-wordt-glb-kind-van-de-rekening]EU-begroting: wordt GLB kind van de rekening?[/url]
als europa eens subsidie gaat betalen op elke BIO geproceerde kg/liter ?
gevolgen; BIO wordt bereikbaar voor meer consumenten.
minder produktie ,dus basis prijzen voor de boer zullen stijgen .
bio diversiteit zal ervan verbeteren.


tot hier en niet verder 21 Februari 2020
de prijzen gaan niet stijgen, daarvoor zijn er teveel vrijhandelsverdragen afgesloten, het gevolg zal alleen zijn dat we helemaal weggevaagd worden, zelfs op de interne markt, dit enkel omdat die bio rotszooi een normaal mens niet eens wil consumeren, de bio kan op geen enkel manier tippen aan het gangbare
Jjba 23 Februari 2020
Moet ik uit deze reactie de conclusie trekken dat de Nederlandse boer de subsidies nodig heeft om te kunnen boeren ?

Als dat zo is dan moeten we meteen stoppen met boeren omdat het ongezonde bedrijven zijn die niet levensvatbaar zijn
Zijn we ook meteen van een stikstof probleem af en een hoop vervelend gedoe met tractoren die het noodzakelijk vinden om wel gezonde bedrijven met grote verliespost en op te zadelen
tot hier en niet verder 25 Februari 2020
hieruit moet je de conclusie trekken dat als je de boeren dezelfde mogelijkheden geeft als de boeren in het buitenland hebben er hier geen enkel probleem is, maar voor alle extra onzin, zoals biologisch, moet er zeer veel subsidie op, anders is er geen toekomst voor
Pietje1 25 Februari 2020
Beste mensen, intensieve veehouderij krijgt GEEN subsidie. Eerst je huiswerk doen voordat je jezelf belachelijk maakt met opmerkingen die niet kloppen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden