Er komt een onderzoek naar nieuwe methodes om grondstoffen- en financiële markten te beschermen tegen fraude. Wageningen University & Research (WUR), de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) en het Commodity Risk Management Expertise Center (CORMEC) slaan hiervoor de handen ineen.
De drie partijen hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk onderzoek te gaan doen. Eén van de uitgangspunten is meer stabiliteit, en daarmee betere prijzen, op de landbouwtermijnmarkten. De partijen willen nieuwe methodes ontwikkelen die grondstoffen- en financiële markten beschermen tegen malversaties (fraude). Door onregelmatigheden te identificeren moet de integriteit van deze markten verbeterd worden.
Het project krijgt de naam ‘High Energy Physics Tools in Limit Order Book Analysis’ (HighLO) en gaat 3 jaar duren. In totaal wordt een bedrag van €2,9 miljoen geïnvesteerd. De eerste resultaten worden aan het eind van dit jaar verwacht.
Overeenkomsten deeltjesversneller
Initiatiefnemer van het project is Joost Pennings, hoogleraar marktkunde aan de WUR. Tijdens een bezoek aan het Europese onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland realiseerde hij zich dat er overeenkomsten zijn tussen de miljarden botsingen in de deeltjesversneller en de flitshandel op de goederentermijnmarkten waarbij meerdere orders per nanoseconde geplaatst worden. Bij de meeste transacties (of deeltjesbotsingen) treden geen afwijkingen op. Gebeurt dat wel, dan kan dit leiden tot nieuwe inzichten.
Het onderzoek maakt gebruik van marktgegevens en -kennis van WUR en CORMEC. CERN brengt op haar beurt expertise in op het gebied van data-analyse en technieken. Gezamenlijk streven de partijen ernaar om marktmanipulatie te identificeren. Daarnaast kan het onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van hulpmiddelen waarmee financiële instabiliteit voorspeld kan worden. Marktpartijen zouden bovendien meer inzicht krijgen in risicomanagement, waardoor kapitaalkosten dalen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.