De overheid heeft begrip voor de huidige en dreigende situatie rondom chloorprofam (CIPC), alleen nog niet direct een oplossing. Zo blijkt na een eerste overleg met de akkerbouwsector. Ondertussen ligt er een brandbrief bij de Europese Commissie over de noodzaak van een tijdelijke MRL.
Vertegenwoordigers van de akkerbouwsector (teelt, handel en verwerking) zaten 13 februari om tafel met een delegatie van de ministeries LNV en VWS, en het Ctgb. Onderwerp van gesprek was het kiemremmingsmiddel chloorprofam (CIPC), waarvoor sinds 1 januari 2020 een Europees verbod geldt. Een rampscenario dreigt voor de aardappelsector als er vóór oogst 2020 geen maatregelen worden getroffen. Dat wil zeggen: als de maximale residu limiet (MRL) straks op 0,01 ppm komt te liggen, kan ongeveer 50% van de aardappelen niet verwerkt worden.
Dat scenario is aangekaart. André Hoogendijk, directeur Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, spreekt van een constructief overleg. “We hebben het belang besproken van een tijdelijke, werkbare MRL. Evenals het belang van een alternatieve behandeling voor de export. Voor beide is begrip vanuit de overheid. Niet meteen een oplossing.” Een alternatieve bewaarmethode voor de export hangt op lopend onderzoek dat wordt uitgevoerd door de NAO. Voor de tijdelijke MRL is het woord nu aan de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.
Brief namens Copa Cogeca
De noodzaak van een tijdelijke MRL is door LTO Nederland aangekaart bij de Europese Commissie. Namens de Europese koepelorganisatie Copa Cogeca is een brief gestuurd waarin het belang voor de continuïteit van de aardappelindustrie in heel Europa wordt onderstreept.
Volgens Hoogendijk denkt de overheid mee met de sector. “De keten levert zelf een flinke inspanning en dat wordt gezien. Ook wordt positief gereageerd op de ketensamenwerking van BO Akkerbouw met LTO, NAV, NAO en VAVI. We komen tweede helft maart weer bijeen met dezelfde delegatie om de voortgang te bespreken. Voedselveiligheid staat voor alle partijen op 1. Binnen die kaders werken we aan een oplossing die recht doet aan de problemen voor teelt, handel, export en verwerking.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885933/overheid-heeft-nog-geen-oplossing-voor-cipc]Overheid heeft nog geen oplossing voor CIPC[/url]