Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelbewaring

Overheid heeft nog geen oplossing voor CIPC

19 Februari 2020 - Jeannet Pennings - 4 reacties

De overheid heeft begrip voor de huidige en dreigende situatie rondom chloorprofam (CIPC), alleen nog niet direct een oplossing. Zo blijkt na een eerste overleg met de akkerbouwsector. Ondertussen ligt er een brandbrief bij de Europese Commissie over de noodzaak van een tijdelijke MRL.

Vertegenwoordigers van de akkerbouwsector (teelt, handel en verwerking) zaten 13 februari om tafel met een delegatie van de ministeries LNV en VWS, en het Ctgb. Onderwerp van gesprek was het kiemremmingsmiddel chloorprofam (CIPC), waarvoor sinds 1 januari 2020 een Europees verbod geldt. Een rampscenario dreigt voor de aardappelsector als er vóór oogst 2020 geen maatregelen worden getroffen. Dat wil zeggen: als de maximale residu limiet (MRL) straks op 0,01 ppm komt te liggen, kan ongeveer 50% van de aardappelen niet verwerkt worden.

Dat scenario is aangekaart. André Hoogendijk, directeur Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, spreekt van een constructief overleg. “We hebben het belang besproken van een tijdelijke, werkbare MRL. Evenals het belang van een alternatieve behandeling voor de export. Voor beide is begrip vanuit de overheid. Niet meteen een oplossing.” Een alternatieve bewaarmethode voor de export hangt op lopend onderzoek dat wordt uitgevoerd door de NAO. Voor de tijdelijke MRL is het woord nu aan de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Brief namens Copa Cogeca
De noodzaak van een tijdelijke MRL is door LTO Nederland aangekaart bij de Europese Commissie. Namens de Europese koepelorganisatie Copa Cogeca is een brief gestuurd waarin het belang voor de continuïteit van de aardappelindustrie in heel Europa wordt onderstreept.

Volgens Hoogendijk denkt de overheid mee met de sector. “De keten levert zelf een flinke inspanning en dat wordt gezien. Ook wordt positief gereageerd op de ketensamenwerking van BO Akkerbouw met LTO, NAV, NAO en VAVI. We komen tweede helft maart weer bijeen met dezelfde delegatie om de voortgang te bespreken. Voedselveiligheid staat voor alle partijen op 1. Binnen die kaders werken we aan een oplossing die recht doet aan de problemen voor teelt, handel, export en verwerking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Vrij grof 19 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885933/overheid-heeft-nog-geen-oplossing-voor-cipc]Overheid heeft nog geen oplossing voor CIPC[/url]
Die kloterige overheden met hun overdreven hoge eisen ook, iedere keer hetzelfde of het nu Pfas , stikstof of allerhande MRLs zijn.
Altijd de problemen opzoeken en ondernemend Nederland laten zitten met onmogelijke opgave.
Linkse verstandloze lui, bah.
juf netjes 19 Februari 2020
overheid breekt alles af tot op de draad. gas, mrl, pfas, stikstof, autobezit enz. enz.
HERSENLOZE WEZENS
Harm 19 Februari 2020
Uitvoering EU lobby totale onderwerping: Het zekeren van arbeiders voor banken en pensioenfondsen, alvorens totaal faillissement banken met landen zonder eigen vermogen. Alvorens onze valuta niets meer waard is en boeren hun land en leven kwijt zijn.

Regering voert Europees beleid dit uit, democratie word lobbycratie EU dat is het doel. Als je ze betrapt op geschiedkundige herhaling krijsen ze als varkens, niet hersenloos, maar gewetenloos waar in recent verleden door de Britten wederom voor gevochten is.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, precies wat het niet is.
Eigenheimer 20 Februari 2020
Dat wordt aardappelen storten op het Malieveld met een te hoge mrl CiPC
Laat de schappen in de supermarkt dan maar leeg zijn en fritesfabrieken stil liggen. Dit is misschien de enige manier om de betweters en andere linkse landvernietigers tot inkeer te krijgen









U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden