De akkerbouwsector zit volgende week om tafel met vertegenwoordigers uit Den Haag om de situatie rondom chloorprofam (CIPC) te bespreken. Eén van de uitgangspunten is een werkbare tijdelijke MRL die een rampscenario in de aardappelen moet voorkomen.
Met ingang van 1 januari 2020 geldt een Europees verbod op het kiemremmingsmiddel chloorprofam. De uiterste gebruiksdatum voor onder meer het bewaren van aardappelen is vastgesteld op 8 oktober 2020. Oftewel, voor oogst 2020 moet de aardappelsector uitwijken naar alternatieven. Voor de bewaring zijn die er, hetzij een stuk kostbaarder, voor de export geldt dat nog gezocht wordt naar een afdoende oplossing.
Op dit moment geldt voor chloorprofam een maximale residu limiet (MRL) van 10 ppm. Dat betekent dat er niet meer dan 10 mg van het middel in een kilo aardappelen voor mag komen. Die waarde zal uiteindelijk naar beneden worden bijgesteld tot de standaard grenswaarde van 0,01 ppm. Wanneer daar niets aan verandert, en er geen tijdelijke MRL komt, dan kan naar schatting 50% van de aardappelen straks niet verwerkt worden. "Een rampscenario", beaamt André Hoogendijk, directeur van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.
Urgentie erkend
Om die reden is onder de vlag van BO Akkerbouw de Taskforce Kiemremming ingericht waarin ketenpartijen (teelt, handel en verwerking) gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Vanwege de dreigende noodsituatie is vorige week een brandbrief gestuurd naar het ministerie van LNV. "We zijn heel blij dat het probleem wordt erkend en dat we volgende week al met het ministerie om tafel zitten om dit te bespreken", aldus Hoogendijk. Daarbij sluiten ook vertegenwoordigers aan van onder meer het Ctgb en het ministerie van VWS (volksgezondheid) dat formeel over MRL’s in Nederland gaat.
De partijen binnen de taskforce pleiten voor een overgangsperiode door middel van een tijdelijke MRL. "Dat moet een residugrens zijn die laag genoeg is om de volksgezondheid te kunnen waarborgen, maar hoog genoeg om een werkbare situatie in de akkerbouw te bewerkstelligen", zegt Hoogendijk. "We hebben goede hoop dat die er ook gaat komen, maar daar moet nog wel het een en ander voor gebeuren."
Spannend voorjaar
Het Europese orgaan SCoPAFF beslist namens de Europese Commissie uiteindelijk over de tijdelijke MRL. De Europese aardappelverwerkende industrie heeft hiervoor een verzoek ingediend. Hoogendijk verwacht dit voorjaar duidelijkheid. "Een zeer spannend moment. Als de uitkomst positief is, en er komt een werkbare tijdelijke MRL, dan zal het nog ongeveer een jaar duren voordat deze van kracht is. Tot die tijd geldt dan de huidige MRL van 10 ppm."
Als er een acceptabele tijdelijke MRL komt, verwacht Hoogendijk dat 98% van de aardappelen straks binnen de norm valt. Een tijdelijke MRL geldt altijd voor een maximale periode van 10 jaar. Tussentijds zal dan worden bekeken of de norm stapsgewijs naar beneden kan worden bijgesteld en welke waarden daar bij horen.
Ondertussen doet de NAO onderzoek naar alternatieven voor chloorprofram in de export en onderzoekt de Vavi wat de meest (kosten)effectieve schoonmaakmethoden van bewaarloodsen zijn. Deze uitkomsten worden eveneens dit voorjaar verwacht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.