De export van Nederlandse voedingsproducten is in 2019 gemiddeld 5% gegroeid. ABN Amro verwacht dat die hogere vraag vanuit het buitenland dit jaar standhoudt. Uitdagingen zitten met name aan de aanbodzijde.
Volgens de recente sectorprognose van ABN Amro is de uitvoerwaarde van vlees afgelopen jaar het hardst gestegen, ruim 7%. Dit is het directe gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, waardoor wereldwijd tekort varkensvlees beschikbaar is. De Nederlandse uitvoerwaarde van varkensvlees is in 2019 naar schatting zelfs met 30% toegenomen. De grotere vraag, met name uit China, resulteert ook in 2020 en 2021 voor hogere exportcijfers, zo verwacht de bank.
Groei in bestedingen
Behalve vlees steeg afgelopen jaar ook de uitvoerwaarde van andere voedingsmiddelen. Bij verse groenten, waaronder aardappelen, was sprake van een stijging van circa 11% naar €7,2 miljard. De groei bij de zuivelproducten was daarentegen zeer beperkt. Zuivelafnemer Duitsland was nog goed voor een plus van 5%, maar de export naar landen als China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kromp. De hoeveelheden stegen daarbij sterker dan de waarde, omdat de prijs wat achterbleef.
ABN Amro verwacht voor komende twee jaren een verdere exportstijging. De bank baseert zich daarbij op de groeiende consumptieve bestedingen in een aantal belangrijke afzetmarkten. In Duitsland gaat het om 1% groei in 2020 en 1,3% in 2021. De Britten geven naar verwachting 1,2% in 2020 en 2% in 2021 meer uit.
Minder melk en varkens
De kanttekening die de bank plaatst betreft vooral de productiezijde. Zo zag eind 2019 maar liefst 17 procent van de boeren het tekort aan personeel als serieuze belemmering in hun bedrijfsvoering. Ook het tekort aan bedrijfsopvolgers is sectorbreed een groeiend probleem. Verder hebben de rundvee- en melksectoren te maken met beperkte groeimogelijkheden als gevolg van de stikstofmaatregelen.
Nu de maatregelen nog niet volledig zijn uitgekristalliseerd wordt stabilisatie van de melkaanvoer verwacht in 2020 en een krimp van 2% in 2021. In de varkenshouderij is eveneens een krimp te verwachten vanwege strengere regelgeving, de stoppersregeling en warme sanering. ABN Amro schat een daling van de varkensstapel met 3% in 2020 en nog eens 7% in 2021.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.