Shutterstock

Achtergrond Voedselproductie

Voedselissues uitgelicht: boerenmoord in Afrika

2 Januari 2020 - Jorine Cosse - 8 reacties

Exploderende prijzen voor varkensvlees in China. Recordhoge uienprijzen in India. Ontwrichtende bosbranden in Australië. Het zijn allemaal gebeurtenissen die resulteren in volatiele voedselprijzen. Boerenbusiness schetst (in de periode rondom Kerst en nieuwjaar) in een reeks artikelen de voedselissues op de verschillende continenten. Het continent dat vandaag centraal staat is Afrika, met Zuid-Afrika in de hoofdrol.

De problemen in Zuid-Afrika zijn niet direct gerelateerd aan de teelt van gewassen of de veehouderij. Het heeft te maken met misdaad. Boeren in Zuid-Afrika worden namelijk op grote schaal vermoord. Al jarenlang. 

'Plaasmoorde'
De zogeheten plaasmoord (meervoud plaasmoorde) is een Afrikaans woord dat letterlijk erfmoorden betekent. Het betreft moorden op voornamelijk blanke boeren in Zuid-Afrika. Al sinds het afschaffen van de apartheid in 1990 zijn dergelijke misdaden bijna aan de orde van de dag.

Even wat cijfers op een rij. In de misdaadstatistieken van 2018/2019 zijn in totaal 47 boerderijmoorden opgenomen en 41 'incidenten'. Er werd gemiddeld elke dag een boerderij aangevallen en bijna elke week een boer (of zelfs heel gezin) vermoord. De boerenbevolking in Zuid-Afrika is in de afgelopen 2 decennia al ongeveer de helft gekrompen tot 30.000 boeren, mede doordat veel blanke boeren uit angst zijn geëmigreerd.

Landjepik
Volgens de blanke boeren zit er een politieke motivatie achter de vele moorden. Zo wordt er gewezen naar de corrupte Zuid-Afrikaanse ANC-regering die de grondwet wil wijzigen, zodat zij grond kunnen onteigenen van boeren om dit vervolgens terug te geven aan de niet-blanke bevolking. Bij deze vorm van landonteigening is er geen sprake van financiële compensatie. 

De Zuid-Afrikaanse regering doet er echter al jaren over om dit beleid door te voeren in de grondwet. Daarom neemt een deel van de donkere bevolking het heft in eigen handen, zo stellen althans de blanke boeren. Er wordt gezegd dat de moorden en gewelddadige overvallen gebruikt worden om blanke boeren af te schrikken. De Zuid-Afrikaanse regering wil echter niet spreken van gerichte moorden op boeren en spreekt van ongerichte roofmoorden. De blanke boerenbevolking is een andere mening bedeeld, omdat van roofmoorden op de plaats delict meestal geen sprake is. 

Witte genocide?
Er doen zich verhalen de ronde dat boeren op de meest gruwelijke manieren zijn omgebracht. De blanke boeren spreken dan ook van een genocide. Maar van een 'witte genocide' kan eigenlijk niet gesproken worden volgens verschillende media. Statistisch gezien loopt een blanke Zuid-Afrikaanse boer namelijk veel minder kans om vermoord te worden dan de gemiddelde Zuid-Afrikaan.

Tussen 1 april 2017 en 31 maart 2018 vonden in het land maar liefst 20.336 moorden plaats. Hiervan waren er 62 bestempeld als boerderijmoord, wat 'slechts' 0,3% op het totaal is. Dit plaatst de situatie in een ander daglicht. Enerzijds is elke vermoorde boer er natuurlijk 1 teveel, maar op het totaal van de moorden in Zuid-Afrika vallen de boerenmoorden min of meer in het niet. 

Groeiende media-aandacht
Lange tijd is er relatief weinig aandacht besteed aan de plaasmoorde in buitenlandse media. Vooral als je nagaat dat dit onderwerp zich al afspeelt sinds het einde van de apartheid in 1990. De laatste jaren groeit de media-aandacht weer. In 2015 werd de film 'Treurgrond' gemaakt waarin wordt afgebeeld wat de plaasmoorde voor invloed hebben op de boerengemeenschap. In 2018 is ook de documentaire Farmlands uitgekomen van een Canadese journalist, waarin zij onderzoek deed naar de plaasmoorde in Zuid-Afrika.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump vroeg vorig jaar aandacht voor het probleem. Hij twitterde in november 2018 dat hij Mike Pompeo, de minister van buitenlandse zaken, de opdracht had gegeven om onderzoek te doen naar de vele boerderijmoorden in Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse overheid verwierp deze aantijging die volgens hun bedoeld was om tweedracht te zaaien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Ton westgeest 2 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885176/voedselissues-uitgelicht-boerenmoord-in-afrika]Voedselissues uitgelicht: boerenmoord in Afrika[/url]
Ik zie wel overeenkomsten, hier wordt ook een politieke haat campagne gevoerd. Met medewerking van NPO wordt er langzaam tweespalt gezaaid .... Nog even en het is niet meer te stoppen, elke dag zijn er al steekincidenten, net als in Duitsland en Zweden.
Als we de balans opmaken op nieuwjaarsdag zijn we niet meer zover weg van anarchie.....
We willen zo graag politiek correct zijn, we zijn bang om belangrijke beslissingen te nemen en bang om te handhaven!!!
En dan krijg je dit......

https://www.youtube.com/watch?v=JU4m8hkf-O0
Peter34 2 Januari 2020
Is iemand hierover verbaasd? Zo gaan geld en machtbeluste Afrikanen met elkaar om. Dat zit in de genen, waarvan de, volgens de p.c. elite de kleur niet benoemd mag worden. In RSA en Zimbabwe viert de apartheid hoogtij, nu langs andere lijnen. Indertijd, ja met apartheid, waren de gewone man en het land beter af.
Nu hoor je die clubjes als committee zuidelijk afrika of pax of het linkse pkn blok niet.
De uiterest onbekwame, corrupte, jaloerse kliek van leiders van Nigeria tot Zimbabwe, RSA kan gewoonweg niet anders; 't is ingeboren. ma.w. genetisch. de feiten spreken toch voor zich?
Maar links heeft weer gewonnen: met moralistsch gekwaak functionerende systemen kapot maken.
Nu zijn de pijlen op het eigen NLand gericht. met het mirage van klimaatverandering, stikstof en wat er allemaal nog meer uit de kast wordt getrokken om de samenleving (van bedrijven tot gezinnen) kapot te maken. Constructief, logisch, werkbaar, nee, dat is niet van deze commies niet te verwachten; kunnen ze niet. Totaal ongeschikt tot iets goeds.
hans 2 Januari 2020
Voedselproductie, het continent van vandaag : Afrika.

Dan denk je wat te lezen over onze gesubsidieerde dumppraktijken die de kleine Afrikaanse boeren bij bosjes de kop kosten, en waarvan de vruchtbbare aarde nu snel overgenomen wordt door grote bedrijven die slechts voor export produceren.

Nee, dan krijg je het verhaal van de blanke Z- Afrikaanse boer, eeuwenlang met militaire milities hun "bezit" en "hun" werknemers beschermend, wijn producerend voor elites wereldwijd, terwijl de landelijke bevolking crepeerde van de honger.

Jos FDF 2 Januari 2020
Boeren business schaam je met deze ontkennende teksten in jullie bovenstaande artikel!
Ik adviseer onderstaande filmpje te bekijken en de tekst van het Artikel daarna aan te passen!
(Let op heftige beelden)
https://youtu.be/dERQJN5fNTI
schoenmakers1 3 Januari 2020
hij zou zomaar rechter kunnen zijn, totaal geen verstand. Hans dus
Fred 3 Januari 2020
Onze haagse obers doen het netter: van stikstofnorm tot G5 straling verboden in Duitsland. Chemokuur maakt het wel minder direct.
hans 3 Januari 2020
Fijn dat de boeren in Nederland, na overige reacties hierboven gelezen te hebben, zich vooral verbonden lijken te voelen met heersende, uitbuitende elites, en het onderdrukte gedeelte van de bevolking slechts met minachting bekijkt.

Last van het Stockholm-syndroom, of gewoon te dom om te zien dat de nederlandse boer bijna behandeld wordt als de zwarte Afrikaan voor de revolutie??

Peter34 5 Januari 2020
@Hans. ooit gezien hoe de Afrikaanders met de zwarte bevolking/werknemers omgingen en omgaan? Wat voor goeds hebben de rellerige, m.n. Nederlandse aktiegroepen tegen apartheid voor de RSA gebracht? Wat waren de vruchten van hun 'rechtvaardige' strijd? Ga zelf eens op het Afrikaanse platteland kijken en doe navraag hoe de 'boeren' door hun regeringen worden bejegend/geholpen*. In Zimbabwe werd het land 'teruggegeven' en wat is het resultaat? Kijk naar de voedselimporten/zelfvoorzieningsgraad van landen die landbouwkundig gesproken ruimschoots voldoende voedsel kunnen produceren. En zie dan hoe slecht wij/het Westen de zaak daar beinvloeden. Ja ik weet dat er gebeurtenissen zijn die jou idee bevestigen. Het is maar een fractie uit het hele plaatje.

* ze zullen zeggen ruimharitge subsidies te ontvangen. Die zijn de doodsteek voor vooruitgang: genoeg om niet te sterven en om niet te (hoeven) innnoveren. Bij gebrek aan perspectief trekken boeren naar de steden waar ze kunnen rotten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden