Nederland staat in de Top 5 van landen met de meest duurzame voedselsystemen. Dat blijkt uit een onderzoek in het gerenommeerde wetenschappelijke vakblad Nature. Het geheel van de keten in Nederland, van productie tot consumptie, scoort goed.
De onderzoekers hebben geprobeerd de duurzaamheid van de voedselsystemen per land te analyseren, hoewel dit een complexe klus is. In het onderzoek gaat het om het hele voedselsysteem: van productie tot consumptie. Er moet volgens de onderzoekers niet alleen naar duurzame productie, maar ook naar duurzame consumptie worden gekeken. Dat laten de cijfers ook zien: ongeveer 10% van de mensen op aarde is ondervoed, terwijl obesitas tegelijkertijd een steeds groter probleem wordt.
Goede score op verschillende factoren
Nederland scoort goed op 4 verschillende aspecten: milieu, sociale omstandigheden, voedselveiligheid en economie. Concreet hebben de onderzoekers wat betreft milieu onder meer een analyse uitgevoerd op factoren als broeikasgasemissies, waterverlies, gewassendiversiteit en biodiversiteit.
Ook zijn de financiële opbrengsten per werkzaam persoon meegenomen. Andere factoren zijn onder meer hoe gevarieerd er wordt gegeten, hoeveel obesitas er is en hoeveel voedsel er wordt verspild in een land. Achtergrond van het onderzoek is de steeds grotere vraag naar voedsel met een hoge voedingswaarde, terwijl de milieu impact van deze productie omlaag moet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885150/nederland-in-top-5-meest-duurzame-voedselsystemen]Nederland in top 5 meest duurzame voedselsystemen[/url]