Eigen foto

Nieuws Landbouwcongres 2019

Halveren veestapel kost minstens 5 miljard

18 December 2019 - Wouter Baan - 7 reacties

De veehouderij heeft een jaarlijkse productiewaarde van €10,5 miljard. "Het halveren van de Nederlandse veestapel kost dus minstens €5 miljard", meldt Cor Pierik, landbouweconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op woensdag 18 december op het Nationaal Economisch Landbouw Congres in Amersfoort. 

"De veehouderij is zeer belangrijk voor de economie in ons land en hier zijn 64.000 voltijds banen mee gemoeid", vertelt Pierik aan het begin van zijn betoog. Op zichzelf, levert de veehouderij een bijdrage van 0,5% aan het bruto binnenlands product. Dit lijkt weinig, maar dit percentage loopt snel op als de periferie (onder andere veevoerbedrijven en slachterijen) ook wordt meegerekend. De totale bijdrage van de landbouwsector van Nederland, inclusief de plantaardige sector, is volgens Pierik een kleine 10%. Een behoorlijke poot onder de economie dus. 

Het halveren van de veestapel, zoals D66-Kamerlid Tjeerd de Groot in het najaar voorstelde als oplossing voor de stikstofcrisis, kost volgens Pierik veel geld én veel banen. De econoom vertelt dat de productiewaarde dan sowieso door de helft gaat. Ook gaat een groot gedeelte van de bedrijven in de veehouderij dan over de kop. 

Een argument dat de veehouderij-criticasters vaak aangrijpen, is dat het gros van landbouwproductie geëxporteerd wordt. Ook Pierik concludeert dat. Wel nuanceert hij dat circa 77% van de agrarische export binnen de eurozone blijft. Ongeveer 25% van de export gaat naar Duitsland, dus het is maar hoe nauw je de definitie van export neemt.

Oog voor stikstofprobleem
Naast de economische waarde, stipt Pierik ook de invloed van landbouw op de natuur aan. Specifieker: de emissies van stikstof. De uitdaging voor de komende jaren is volgens Pierik het vinden van een balans tussen de economie en ecologie. Daarbij doelt hij vooral op het stikstofprobleem in Nederland, waarvan de landbouw op papier voor 45% debet aan is.

Opnieuw plaatst Pierik een kanttekening. Het stikstofverlies in de bodem is sinds begin jaren '90 met ongeveer 40% afgenomen. De verliezen naar de lucht zelfs met 62%. Dat betekent niet dat de sector rustig achterover kan leunen. Volgens Pierik kan middels het toedienen van krachtvoer nog reductie worden gerealiseerd.

Als oplossingsrichting wijst Pierik op samenwerkingsverbanden. "Als de melkveehouders en akkerbouwers op provinciaal niveau maximaal gaan samenwerken, dan kun je de stikstofoverschot voor de melkveehouderij in een groot deel van de provincies wegwerken." Alleen in de provincies Friesland, Overijssel en Utrecht lukt dat niet. Tussendoor liet Pierik nog vallen dat de sector de enige sector is die meer energie produceert dan verbruikt, waarmee Pierik wilde zeggen dat boeren nog meer doen dan voedsel produceren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
regelbedenker 18 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885090/halveren-veestapel-kost-minstens-5-miljard]Halveren veestapel kost minstens 5 miljard[/url]
geld is er zat, komt immers uit de muur
M 19 December 2019
In canada noemen ze producten die binnen een straal van 500 km verkocht worden "streekproduct ".....
Abonnee
Floor de Jong 20 December 2019
Die Cor Pierik is onderhand de enige ambtenaar die het nog voor ons opneemt...
Pietje 22 December 2019
Bij Jan Linders noemen ze zelfs vlees uit Polen streekproduct!
Pietje 22 December 2019
Bij Jumbo wordt volgens mij alleen rundvlees uit Ierland verkocht.
En bij AH ook vooral rundvlees uit Ierland en zelfs uit Argentinie waar volgens nog hormonen gebruikt mogen worden.
Bij Lidl ligt ook rundvlees uit Ierland en Argentinie.
Kees 22 December 2019
Ik lees verdubbeling rundvleesprijs en importheffing.

Er is echter geen lobbyist voor, om onze lijkwade te bewegen van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie: alleen een mortale grijns.
Pietje 23 December 2019
Waar lees jij dat Kees?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden