Het Landbouw Collectief heeft afspraken gemaakt met het kabinet over de stikstofreductie. Van een definitief akkoord is echter geen sprake. Het kabinet belooft dat er geen generieke krimp en gedwongen opkoop komt. Aan de financiering en de verdere uitwerking van het plan wordt nog gewerkt.
Het leek dinsdagavond 17 december even of er een definitief akkoord was tussen het kabinet en Landbouw Collectief. Er ontstond een babylonische spraakverwarring nadat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tijdens de behandeling van de spoedwet stikstof in de Eerste Kamer zei dat er een akkoord bereikt was. Vervolgens publiceerde Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO Nederland, een artikel met daarin details van het plan. Naderhand werd dit door meerdere partijen binnen het Landbouw Collectief, waaronder Farmers Defence Force, nadrukkelijk tegengesproken.
Geen akkoord, wel afspraken gemaakt
Woensdagochtend 18 december meldt het Landbouw Collectief mee dat er afspraken zijn gemaakt met het kabinet. In een verklaring staat dat de maatregelen voor korte termijn breed gedragen worden en ook praktisch uitvoerbaar zijn. Zo gaat er bijvoorbeeld minder eiwitrijk veevoer worden toegediend, zoals dat in de spoedwet stikstof is opgenomen. Ook is in de rundveehouderij gekozen voor extra weidegang en het aanlengen van mest met water.
De randvoorwaarden die het kabinet voor de langere termijn toegezegd heeft, zijn in verschillende opzichten glashelder. Naast het feit dat er een streep gaat door een generieke krimp en gedwongen opkoop, komt er 1 provinciaal beleid omtrent intern en extern salderen. Minder duidelijk is hoe precies wordt omgegaan met de latente ruimte en het verleasen van die ruimte.
Ook moet er nog een ei worden gelegd over hoe voorkomen wordt dat er productieruimte uit de landbouw wegvloeit naar de andere sectoren. Het kabinet heeft de intentie uitgesproken om te voorkomen dat er bedrijven ongecontroleerd worden opgekocht, hierbij zal het Landbouw Collectief worden betrokken.
In januari verder
De afspraken die zijn gemaakt, kunnen gezien worden als tussenresultaat. Volgens Aalt Dijkhuizen, de voorzitter van het Landbouw Collectief, zijn er nog veel ingewikkelde stappen te nemen. In januari wordt verder gepraat. Dan komt ook het financiële plaatje aan bod.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885085/landbouw-collectief-geen-akkoord-wel-afspraken]Landbouw Collectief: 'Geen akkoord, wel afspraken'[/url]