In de vergadering van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is het etiket van het biologisch middel Sonata uitgebreid in de onbedekte teelt van: witlof, aardbeien, aalbes, druiven, braam, framboos, andijvie, veldsla, courgette, pompoen(-achtigen), peterselie, bloemenzaad, groentenzaad, bieten, kruiden, vezelgewassen, oliehoudende zaden, peulvruchten, voedergewassen, quinoa, groenbemestersgewassen, voedergewassen en cichorei, wede, boekweit, meekrap, wouw, sorghum, teff en gierst.
Sonata is gebaseerd op de bacterie 'Bacillus pumilis QST 2808' en is met name werkzaam tegen meeldauw. Sonata wordt preventief ingezet. Is die aantasting al aanwezig, dan moet eerst een curatieve fungicide toegepast worden om de druk te verlagen, gevolgd door een toepassing met het middel Sonata.
Andere werking
De doseringsreeks in de onbedekte teelten is zo'n 5 à 10 liter per hectare, afhankelijk van de infectiedruk en gewasontwikkeling. Voor druiven geldt een dosering van 5 liter per hectare. Bij gunstige omstandigheden voor echte meeldauw de toepassing na 5 tot 7 dagen herhalen.
Sonata heeft daarbij een ander werkingsmechanisme dan het al eerder toegelaten biologisch fungicide Serenade:
Door de verschillende werkingsmechanismen vullen Serenade en Sonata elkaar uitstekend aan in een geïntegreerd teeltsysteem.
Sonata in het kort: