Steeds meer boerengrond wordt gebruikt om zonnepanelen te plaatsen. Vanuit duurzaamheidsoogpunt een positieve ontwikkeling, vindt Pieter van der Vlugt van RVR Loonbedrijf, al moeten we ook zuinig omgaan met kostbare landbouwgrond. De terreinbeheerder van De Groene Hoek in Hoofddorp zette daarom in op een demontabele aanpak.
Zo’n zonnepark, moet dat nou wel op landbouwgrond? Die vraag houdt agrarisch man Pieter van der Vlugt écht wel bezig, zo geeft hij eerlijk toe. “Anderzijds moeten wij ons goed realiseren dat we verstandig met deze aardbol om moeten gaan. Dat betekent dat we heel snel een omslag moeten maken naar ander soortige, duurzame energie. Als je de mogelijkheid hebt om zonne-energie aan te wenden en te gebruiken, vind ik dat je dat moet doen. Zeker in een omgeving waar wij zitten, onder de rook van Schiphol.”
Demontabel systeem
Pieter van der Vlugt was met zijn loonbedrijf afgelopen jaren nauw betrokken bij de realisatie van zonnepark De Groene Hoek in Hoofddorp. Daarbij was 1 ding voor hem erg belangrijk: de mogelijkheid behouden om de grond weer zijn oorspronkelijke functie te geven. “Mocht dit park over 20 of 25 jaar weer gesloopt worden, dan moeten de paden er netjes uit kunnen en de grond weer boerengrond worden. Zo hebben we in overeenstemming met de boeren, de eigenaren van de grond, een systeem ontwikkeld dat demontabel is.”
Voor de aanleg heeft de terreinbeheerder, die inmiddels zelf ook 750 zonnepanelen op het dak heeft liggen, het boerenland ingezaaid met een grasmengsel. “Dat zorgde voor een stukje stabiliteit tijdens de aanleg en functioneert nu als mengsel onder de panelen. Inmiddels zijn we ook bezig om een gedeelte in te zaaien met een bloemenmengsel en gaan we bijenhotels plaatsen. Zo kijken we elke keer naar mogelijkheden om het gebied steeds duurzamer en fleuriger te maken, zodat het een positieve uitstraling heeft.”
Goed communiceren
Van der Vlugt is enthousiast over de manier van samenwerking binnen Green Farm Energy. “Als je goed met elkaar kan communiceren, kun je gezamenlijk heel ver komen. Zonnepark De Groene Hoek is daar een mooi voorbeeld van. Alle exploitanten, investeerders, materialenleveranciers, agrariërs en ontwikkelaars… Samen kun je een project tot een mooi eind brengen.”