De landbouwsector kan rekenen op meer milieuvriendelijke maatregelen bij de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dat blijkt uit de Green Deal die de Europese Commissie woensdag 11 december lanceert.
De ‘European Green Deal’ die Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, samen met haar rechterhand Frans Timmermans, presenteert heeft grote gevolgen voor onder meer de transportsector, de industrie en de landbouw. Het akkoord bevat een pakket maatregelen die Europa in 2050 tot het eerste klimaatneutrale continent ter wereld moeten maken.
Belangrijk onderdeel voor de landbouw is de ‘Farm to Fork’-strategie. Deze strategie zal in het voorjaar van 2020 gepresenteerd worden. De Europese Commissie heeft hiermee een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem voor ogen. Eind volgend jaar wordt een reeks initiatieven uitgerold die daaraan bijdragen.
Chemiegebruik moet omlaag
Een van de geformuleerde doelstellingen is een drastische reductie van het chemiegebruik. De hoeveelheid gebruikte pesticiden in Europa moet in 2030 zijn gehalveerd. Ook wordt een stevige ambitie verwacht voor het terugdringen van meststoffen, terwijl het gebruik van organisch materiaal flink omhoog moet. Er zal worden ingezet op meer biologische landbouw en de ontwikkeling van een toolbox met alternatieven voor chemische middelen.
Het stimuleren van innovaties is eveneens een speerpunt in het hoofdstuk landbouw van de Green Deal. Dit betreft onder meer de ontwikkeling van gentochnologie waarmee duurzame gewassen ontwikkeld kunnen worden die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Tot slot kan gerekend worden op aanscherping van de regels rondom voedselinformatie voor de consument en op acties om voedselverspilling tegen te gaan.
Tegenstanders
Voor de realisatie van de doelen in de Green Deal wordt onder meer €100 miljard uit een op te zetten overgangsfonds aangewend. De Europese regeringsleiders bespreken de voorstellen komende dagen tijdens de top in Brussel. Polen, Hongarije en Tsjechië zijn vooralsnog geen voorstanders van het akkoord, omdat ze bang zijn dat het hun economieën schaadt.
De nieuwe Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft laten weten zich sterk te maken voor een hoger landbouwbudget. Met de huidige Europese begroting, waarover deze week gesproken wordt, zou het landbouwbudget 5% lager uitvallen. Wojciechowski vindt dat de landbouw wel moet bijdragen aan de Green Deal, maar daar hoort volgens hem ook financiële ondersteuning bij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884991/landbouw-moet-mee-in-klimaatneutraal-europa]Landbouw moet mee in klimaatneutraal Europa[/url]