Als enige Nederlandse uienveredelaar introduceerde Syngenta Seeds dit jaar een nieuw ras: Promotion. Het ras sluit aan bij de behoefte van telers aan sterkere rassen. “Zeker met de droogte van de afgelopen seizoenen is de vraag naar robuustheid groter dan ooit. Met dit ras spelen we op die behoefte in", vertelt vertegenwoordiger Kees Jacobs.
Het ras is een doorontwikkeling op het ras Motion van Syngenta. Promotion heeft een sterker wortelgestel en produceert daarmee ook een hogere opbrengst. “Zo kun je het ras ook inzetten op de moeilijkere grondsoorten, waar je onze rassen anders niet zo snel zou telen", vertelt Kees. "Bovendien is het ras erg snel in zijn ontwikkeling bij de start, waardoor er minder chemie gebruikt hoeft te worden. Een insecticide- of zaadcoating kan dat ook ondervangen, maar het is een voordeel als een ras het al in zich heeft."
Hoogste opbrengst
Het nieuwe ras is een extra-lange-dagui van het Rijnsburger type, geschikt voor de teelt in Noordwest-Europa. "Afgelopen jaar hebben we Promotion op 26 locaties getest en op 16 van deze locaties gaf het ras de allerhoogste opbrengst ten opzichte van onze bestaande rassen en die van de concurrentie. Telers zijn dan ook erg tevreden en een groot deel heeft het zaad al besteld", vertelt Kees.
Promotion is specifiek veredeld op de kwaliteit in de bewaring, wat met Motion ook het geval was. “Promotion geeft dan ook dezelfde huidvastheid en spruitrust. Alleen waar we met Motion in de opbrengst nog weleens achterbleven, scoort Promotion juist heel goed. Daarentegen levert het ras op de hardheid een beetje in. We adviseren daarom het ras niet langer te bewaren dan tot april, waar met Motion bewaring tot mei of zelfs juni geen probleem is", vergelijkt Kees.
Huidvast
Ook de uienverwerkers tonen zich enthousiast over het ras. "We hebben met veel exporteurs en sorteerders contact. Zij hameren vooral op de huidvastheid. Wanneer een container in Indonesië of op de Filipijnen arriveert, moet de ui sterk in zijn vel zitten. Dat zit met dit ras wel goed", besluit Kees.
Voor meer informatie:
Fotobijschrift: Michiel van Mol (links) en Kees Jacobs
Auteur: Izak Heijboer – uiennieuws.nl