De voorlopig laatste subsidieronde om SDE+ aan te vragen komt eraan. Een belangrijk moment voor ondernemers die overwegen om te investeren in zonnepanelen. Hoe interessant is de subsidie en moeten boeren haast maken? We vragen het Abel de Voogd van Green Farm Energy.
Ondernemers die overwegen te investeren in zonne-energie kunnen subsidie krijgen. Om welke subsidies gaat het?
"In een heel enkel geval zijn er lokale subsidies beschikbaar, maar over het algemeen gaat het alleen om de SDE+-subsidie. Dit staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie, zoals zonnepanelen, windenergie en biomassa. De subsidie is bedoeld om het prijsverschil tussen grijze en duurzame energie te overbruggen en daarmee investeringen in onder meer zonne-energie voor ondernemers rendabel te maken."
Hoe is de SDE+-subsidie te verkrijgen?
"Via RVO.nl. Hiervoor wordt twee keer per jaar een aanvraagronde opengesteld. Zo gaat op 29 oktober de najaarsronde van 2019 open. Voor elke ronde is een bepaald budget beschikbaar en worden de tarieven vastgesteld, dat wil zeggen de vergoedingen per opgewekte kWh. Daarbij geldt een zeker competitie-element. Hoe lager het tarief waarop je inschrijft, hoe groter de kans dat de subsidie aan jou wordt toegekend. Bovendien geldt het principe wie het eerste komt, die het eerste maalt."
Dus ondernemers moeten zich haasten?
"Ja en nee. Natuurlijk ga je eerst kijken naar wat past er op mijn dak of land? Vervolgens maak je een plan, bij voorkeur in samenwerking met een partij die daar gespecialiseerd in is. Dit plan leg je neer bij de netbeheerder. Nieuw in deze SDE+-najaarsronde is namelijk dat je een verklaring van de netbeheerder nodig hebt om de subsidie aan te kunnen vragen. Uit die verklaring moet blijken dat er voldoende netcapaciteit is, zodat het project ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Dit alles is zeker nog haalbaar vóór 29 oktober, maar dan moet je wel snel schakelen."
Waarom niet wachten tot een volgende aanvraagperiode?
"Dat kan, die gaat waarschijnlijk medio 2020 open, en dan kun je de aanvraag rustig voorbereiden. De SDE+-regeling gaat echter wel veranderen. De overheid wil naar 1 aanvraagronde per jaar en de subsidie meer richten op het stimuleren van innovatieve technieken. Denk daarbij aan zonnepanelen die met de zon meedraaien of panelen die gecombineerd kunnen worden met een teelt eronder, zodat landbouwgrond een dubbele functie krijgt. Bovendien leert de ervaring dat de tarieven elke ronde iets lager liggen, omdat het opwekken van duurzame energie steeds rendabeler wordt. Dus: hoe eerder je SDE+ aanvraagt, hoe hoger het rendement. Als de subsidie wordt toegekend, moet het project wel binnen 18 maanden gerealiseerd zijn."
Is deze subsidie voor elke boer met zonnepanelen interessant?
"Ja, iedereen kan er gebruik van maken. Het geeft ook een stukje garantie op je inkomsten, voor in ieder geval 15 jaar. Dat maakt de business case voor het opwekken van zonne-energie redelijk stabiel. Helaas is het nog niet mogelijk om dit rendabel te krijgen zonder subsidie. Dat zal op termijn wel komen. De SDE+-marges worden steeds kleiner, de technieken steeds beter en dus de opbrengsten hoger. In landen rond de evenaar wordt er al in zonnepanelen geïnvesteerd zonder subsidie en ook in Duitsland ligt er een plan om het eerste subsidieloze zonnepark te bouwen."
Wat kan Green Farm Energy bij de aanvraag van subsidies voor de boer betekenen?
"Je kunt de aanvraag als ondernemer zelf doen, maar het is vrij ingewikkelde materie. Het is dus handig om een partij als Green Farm Energy in te schakelen. Wij kunnen snel een indicatie maken van de mogelijkheden en (nog deze inschrijfronde) een aanvraag doen. Naast het ontzorgen, onder meer bij het aanvragen van subsidie en de benodigde vergunningen, kan Green Farm Energy de financiering van systemen verzorgen. Wij nemen de investering uit handen van de eigenaar. Er wordt een overeenkomst gesloten voor het gebruiken van het dak of de grond waar een vergoeding tegenover staat. Kosten voor onderhoud en dergelijke liggen niet meer bij de boer. Indien gewenst kunnen wij het project ook voorfinancieren. Dan wordt er niet per maand, maar in 1 keer voor bijvoorbeeld 15 jaar afgerekend. De boer heeft daarmee direct middelen in handen en kan deze elders in investeren."
Waarom is het juist nu interessant voor boeren om te investeren in zonnepanelen?
"De omstandigheden zijn vrij gunstig. Er is veel geld beschikbaar tegen lage rentetarieven. En bovendien leveren lege daken of braakliggende grond niets op. Voor veel boeren is zonne-energie een interessante aanvulling op hun bedrijfsinkomsten. Daarbij is de techniek inmiddels doorontwikkeld. De kinderziektes zijn eruit; de systemen zijn betrouwbaar. Nu de subsidie nog relatief hoog is, zou ik dus zeggen: pak je kans! Ga wel in zee met een betrouwbare partij die garanties geeft, ook voor de langere termijn."