De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft het overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opgeschort door het nieuwe stikstofbeleid. Daarbij dreigt ook LTO Nederland dit te doen en verklaart de Nederlandse zuivelsector bezorgd te zijn over de uitwerking van de stikstofmaatregelen.
Dit melden de belangenorganisaties separaat in verklaringen. De varkenshouderij is er helemaal klaar mee dat aan de vooravond van een collectief afgesproken stoppersregeling de varkenshouders worden geconfronteerd met 'nieuwe regelingen en ondoordachte maatregelen' in stikstof. "En wat wordt het morgen? Fijnstof? Broeikasgassen?" POV-voorzitter Linda Jansen zegt dat haar achterban het meer dan zat is.“Een integrale benadering van het milieubeleid is ver te zoeken. Wij laten ons niet bestelen.”
Volgens Jansen heeft het "geen zin om nog langer te praten met een overheid die voor elke individuele stof aparte regelgeving optuigt." De POV wil pas weer met minister Schouten om tafel gaan zitten als gesprek als zij erkenning krijgt voor "de enorme bijdrage die de varkenshouderij al aan ammoniakreductie heeft geleverd en de sector in plaats van bestolen, wordt beloond voor al haar inspanningen. Daarnaast moet het ministerie stappen zetten om te komen tot een robuust beleid, op basis van feiten en metingen en wil de sector ruimte voor uitvoering van haar Actieplan Vitalisering Varkenshouderij, dat samen met het ministerie en ketenpartijen is opgezet."
Het tij keren
Waar de POV, waar LTO Varkenshouderij in is vertegenwoordigd, dus voorlopig breekt met minister Schouten, wil de koepel LTO Nederland nog niet zo ver gaan. LTO meldt in een verklaring nog niet op te stappen, omdat de organisatie 'het als haar taak en verantwoordelijkheid ziet om tot het uiterste te trachten via politiek en ministeries het tij te keren.' De organisatie hekelt wel de huidige gang van zaken in de stikstofmaatregelen, zonder daarbij overigens het complete stikstofbeleid ter discussie te stellen.
Zo ageert LTO fel tegen het innemen van dier- en fosfaatrechten bij extern salderen en het schrappen van de latente ruimte. Volgens de organisatie is dat 'onacceptabel'. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de reeds uitgevoerde investeringen, de actuele bedrijfsvoering en de doorontwikkeling naar toekomstbestendige bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzaming en reductie van emissie, zo meldt LTO.
LTO stelt ultimatum
Ook vindt de organisatie dat er meer cijfers, onderzoek en volledigde transparantie over de stikstofdepositie moet komen voor een 'eerlijke gebiedsgerichte aanpak' rond Natura2000-gebieden. LTO noemt het besluit van Schouten om meer meetpunten te gaan installeren wel een stap voorwaarts.
LTO Nederland heeft een ultimatum gesteld van 1 november 2019. Als het ministerie van Landbouw dan niet haar stikstofbeleid heeft bijgesteld en de input van de belangenorganisaties heeft verwerkt in haar beleid, dan dreigt LTO alsnog de stekker uit het overleg te trekken.
Leegloop veehouderij dreigt
Ook de collectieve Nederlandse zuivelsector toont zich in een schrijven uiterst bezorgd over het uitwerking van het stikstofbeleid. Net als LTO vrezen de organisaties in de zuivelsector het effect van de inname van fosfaatrechten bij extern salderen. "Voor melkveehouders is dan geen ontwikkelruimte meer aanwezig voor investeringen voor het verder verduurzaming van de sector, mede met het oog op de klimaatafspraken en kringlooplandbouw."
Ook kijkt de zuivelsector met argusogen naar de regeling dat andere partijen buiten de landbouw ongelimiteerd stikstofruimte kunnen kopen in de landbouw. 'In dit vrije marktmechanisme zullen partijen met de grootste financiële armslag de winnaar worden met als gevolg een leegloop van de veehouderijsectoren en indirect het platteland.' De zuivelsector komt tot de conclusie dat het stikstofbeleid aantoont dat 'er blijkbaar in dit land geen plaats en geen perspectief meer is voor een dynamische, duurzame en innovatieve melkveehouderij.'
Confrontatie na acties
De confrontatie die de belangenorganisaties nu zoeken met het ministerie van Landbouw kunnen niet los worden gezien van de massale protesten van boeren in Nederland, met de demonstratie van Agractie en Farmers Defence Force op 1 oktober op het Malieveld als voorlopig hoogtepunt. Deze organisatie zijn zeer kritisch over de belangenbehartiging van LTO en de gelieerde organisaties.
Zo heeft Agractie aan het ministerie gevraagd ook als officiële belangenbehartiger te worden erkend. Zowel Farmers Defence Force als Agractie hebben los van elkaar nieuwe acties aangekondigd, te beginnen op 16 oktober wederom in Den Haag.
Wil je meer weten? Kom naar het Nationaal Economisch Landbouwcongres op 18 december. Het thema is ‘Ondernemen in een ander klimaat’. Hoe bereidt je je als ondernemer voor op veranderingen en hoe maak je je weerbaar in deze roerige tijden? Een congres vol actuele cijfers en visies voor nieuwe inzichten en inspiratie en een mooie gelegenheid om te netwerken. Kom ook! Klik hier voor het programma en tickets.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884295/pov-breekt-met-schouten-lto-dreigt-zuivel-bezorgd]POV breekt met Schouten, LTO dreigt, zuivel bezorgd[/url]
is er nou werkelijk niemand die begrijpt wat een uitspraak van de raad van state betekent in een rechtssysteem zoals Nederland! de strijd is gestreden op het gebied van stikstofdepositie!