De boerenprotesten op het Malieveld in Den Haag verlopen tot nu toe netjes, al kost dat de organisatie Agractie wel veel moeite. De sfeer is echter goed. Naar verwachting worden er nog zo'n 800 trekkers verwacht.
"Volgens de gemeente zouden er bussen klaar staan in Scheveningen en zouden de boeren opgevangen worden door de politie. Dit is echter niet voor elkaar. Boeren gaan niet lopend van Scheveningen naar Den Haag. Daarom hebben ze besloten met trekkers de stad in te gaan", aldus organisator Bart Kemp, van Agractie.
Hoewel de sfeer op het Malieveld niet grimmig is, zijn de boeren bepaald niet rustig. De organisatie probeert aan alle kanten de protesten netjes te houden, al wordt door diverse boeren de grens wel opgezocht; zo zijn er afgelopen nacht blokkades weggehaald. De organisatie roept inmiddels overigens wel op om niet meer naar het Malieveld te komen. "Het is vol en dat kan gevaar opleveren als er hulpdiensten ter plaatse moeten komen."
Afgelopen nacht niet geslapen
"We proberen alles in goede banen te leiden en hebben samen met de politie geprobeerd de situatie niet te laten escaleren. Ik heb afgelopen nacht niet geslapen vanwege gesprekken met de politie", aldus een erg vermoeide Agractie-organisator Arjen Schuiling. Door Agractie worden mensen ingezet om probleemsituaties te de-escaleren.
Agractie krijgt zeker niet alle medewerking van de overheid. "We hadden alles kunnen sturen door een gedoogbeleid", zo vervolgt hij. "We konden ervoor zorgen dat alle trekkers al voor 7 uur aanwezig waren, waardoor wegblokkades niet nodig waren. Toch houden de boeren zich in zoverre netjes dat er volgens mij tot nu toe geen ernstige feiten zijn gebeurd. In het geval dat dit wel zo is, wil ik me daarvan distantiëren."
Geen feest, maar een beter beleid
De organisatie probeert verharding van de sfeer onder meer te temperen door alcohol te verbieden en de feestmuziek te temperen. Uiteindelijk is het doel namelijk geen feest, maar een beter beleid. Wel is iedereen het erover eens dat als de boodschap nu nog niet overkomt, het nooit zal overkomen in de Tweede Kamer.
"Het is volstrekt begrijpelijk dat boeren zeggen dat het nu klaar is. Veel bedrijven uit de diervoederindustrie staan hier ook en zijn het met deze protesten eens. De vraag is nu of de boodschap overkomt in Den Haag en of de Tweede Kamer er wat mee doet. Als je dingen afspreekt, dan moet je niet ineens op een eenzijdige manier, op basis van een stikstofrapport, alles over de kop gooien", aldus Nevedi-voorzitter Henk Flipsen.
Hulpvraag van boeren
"Het is niet zo dat je enkel met een stel boeren hier staat. Ook de hele agrofoodsector. Als dit geen impact heeft, dan werken de zintuigen van Kamerleden niet. Boeren staan hier niet zomaar. Ze hebben van alles moeten regelen. Ze hebben een hele nacht in de trekker gezeten. Het is bijzonder dat boeren komen, omdat het in de genen van boeren zit dat ze alles zelf oplossen. Dat de boeren hier nu staan is in feite een hulpvraag."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884181/kemp-800-trekkers-extra-naar-malieveld]Kemp: '800 trekkers extra naar Malieveld'[/url]