De massale demonstratie van boeren in Den Haag maakt nog maar eens goed duidelijk hoe groot het wantrouwen van de agrarisch ondernemers is tegen de overheden. Politie, politici en ook de nationale omroep NPO krijgen er ter plaatse of op social media geregeld flink van langs.
Dat Agractie 2019 nu al als historisch kan worden betiteld, mag duidelijk zijn. De combinatie van de konvooien trekkers uit diverse windstreken in Nederland, de neerslag en een traditioneel drukke dinsdagochtendspits, heeft het wegennet in de ochtend grotendeels lam gelegd. Met een totale lengte van een kleine 1.100 kilometer aan file was het de drukste ochtendspits ooit.
1050 km file door #boerenprotest. Vooral in het midden van het land is het bizar druk.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) October 1, 2019
Daarmee is het de drukste #ochtendspits ooit! pic.twitter.com/RzZAyqEwYC
Arrestaties
Op veel plaatsen had de politie een strakke hand in het begeleiden van deze colonnes. Dit is door de bank genomen goed verlopen. Naar verluidt zijn 3 actievoerders gearresteerd. In Den Haag zelf zijn de wegen rondom het Malieveld hermetisch afgesloten, met onder andere vrachtwagens en wegafzettingen. Ook de weg naar het Binnenhof is geblokkeerd, uit angst dat boeren met trekkers daar naartoe willen rijden.
Dit groot machtsvertoon, gecombineerd met de aanwezigheid van de ME, leidde in de ochtend al tot grote irritatie onder boeren. Dat werd ook op social media als Twitter en Facebook goed duidelijk gemaakt. Daar waar veel boeren onderling voor waarschuwden, klopt ook: agenten die zich undercover in de menigte mengen. Hiertegen bestaat argwaan, omdat boeren vermoeden dat zij bewust onrust willen aanwakkeren om zo de politie een legitieme reden te geven in te grijpen.
Reeds voor de demonstraties werd gewaarschuwd voor agenten in burger. De boeren zijn bang dat deze personen moedwillig relletjes gaan beginnen zodat de politie reden heeft om in te grijpen. pic.twitter.com/B0lkTTy4NF
— Boerenactie (@boerenactie) October 1, 2019
Hekken platgereden
Hoewel Agractie meermaals heeft benadrukt de regels te respecteren en aanwijzingen van de politie op te volgen, ging het bij het Malieveld toch mis. De boeren waren het wachten zat en schoten dwars over de weg het Malieveld op, waarbij 2 hekken omver gereden zijn. Achteraf was de heisa niet nodig, want uiteindelijk bleek de stroom trekkers in de binnenstad niet te houden en heeft de politie het Malieveld vrijgegeven.
Boeren hebben weer een nieuwe ingang gevonden op het #Malieveld en rijden hekken omver (via @GeLeHesjesNL) #boerenprotest #agractie pic.twitter.com/yVLw3Ffa4e
— Boerenactie (@boerenactie) October 1, 2019
Ook de politiek kan deze dag op weinig waardering rekenen. Kamerleden van diverse partijen uit de Tweede Kamer (als VVD, CDA en ChristenUnie) probeerden in de ochtend op Twitter goede sier te maken door aan te geven de actie een warm hart toe te dragen.
Lont in het kruitvat
Tjeerd de Groot (D66), die met zijn plan de veestapel te halveren de lont tot Agractie in het kruitvat stak, heeft aangegeven de boeren te willen toespreken. Onder de boeren op het Malieveld is al de oproep gedaan om De Groot massaal de rug toe te keren. Geert Wilders (PVV) heeft de boeren op het Malieveld reeds toegesproken.
Pole position.. #boerenprotest #Boerenactie #geertwilders toespraak tot boeren. @geertwilderspvv pic.twitter.com/avQXM52pvH
— Marcus Breet (@MarcusBreet) October 1, 2019
Jesse Klaver (GroenLinks) krijgt op social media de pijlen goed op zicht gericht met zijn tweet. Klaver zegt de boosheid van boeren te begrijpen, maar: "Het systeem van de bio-industrie is failliet. We moeten toe naar minder dieren in Nederland. Dat is geen leuke boodschap, maar wel de waarheid." Hiermee scoorde Klaver uiteraard punten bij zijn achterban, maar de reacties van agrivisten hierop laten zich raden.
Ik snap de boosheid van boeren, maar het systeem van de bio-industrie is failliet. We moeten toe naar minder dieren in Nederland. Dat is geen leuke boodschap, maar wel de waarheid.
— Jesse Klaver (@jesseklaver) October 1, 2019
Dit kabinet moet snel met een plan komen om de onzekerheid bij boeren weg te nemen. #agractie
Opvallend was een protest, van bescheiden omvang, bij de publieke omroep NPO in Hilversum. Onder veel boeren leeft de frustratie dat de omroep teveel een linkse signature heeft en daarom veel meer aandacht geeft aan onderwerpen als klimaatverandering, dan zich druk te maken over de toekomst van de boer.
Het protest had als resultaat dat Shula Rijxman, de bestuursvoorzitter van de publieke omroep, en Hans Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws, op het plein voor het NOS gebouw het gesprek met de boeren aangingen.
Nu in gesprek met @MarcelGelauff, @shularijxman en @Gerard_Timmer bij @nos. #agractie #agriactie #teamboer #boerenopstand pic.twitter.com/8pmUFGsOvn
— Etaregge Holsteins (@Etaregge) October 1, 2019
Volg ons liveblog op Boerenbusiness.nl
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884179/agractie-wantrouwen-tegen-overheden-groot]Agractie: wantrouwen tegen overheden groot[/url]