De Aerius-calculator 2019 is medio september beschikbaar gekomen. Hiermee zou de vergunningverlening in het kader van stikstof weer op gang moeten kunnen komen. In de praktijk blijkt echter dat vernieuwde calculator niet geschikt is voor de landbouw. De vergunningverlening blijft dus stil staan en dat heeft grote gevolgen voor veel agrarische ondernemers. Waar wringt de schoen?
Door de uitspraak van de Raad van State op 29 mei van dit jaar kwam de vergunningverlening in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stil te liggen. De Raad van State oordeelde immers dat de juridische onderbouwing van het PAS niet voldoende was. Hiermee was ook het rekenprogramma Aerius, dat de depositie op natura 2000 gebieden bepaald, niet meer inzetbaar.
Vernieuwde Aerius
Het Ministerie is inmiddels met een vernieuwde versie gekomen, waar reikhalzend naar uitgekeken werd. Dit rekenprogramma is immers een voorwaarde om vergunningen te kunnen aanvragen. Zo'n 3,5 maand na de uitspraak van de Raad van State, op 16 september, is deze verschenen. Terwijl politici in de tussentijd al hebben aangegeven dat de oplossing voor de stikstofimpasse bij de veehouderij te vinden is, blijkt het vernieuwde Aerius nu juist voor de veehouderij niet inzetbaar.
Het vernieuwde Aerius is ontdaan van de typische PAS-functionaliteiten. Alles wat gerelateerd is aan 'ontwikkelruimte' is bijvoorbeeld verwijderd. De uitspraak van de Raad van State ging daarnaast specifiek in op het ontbreken van de 'uitreedsnelheid' en de 'brondiameter'. In het vernieuwde Aerius zijn deze echter niet opgenomen. Dit betekent dat bronnen met een mechanische ventilatie, een verticale uitstroom en een geringe warmte inhoud buiten het toepassingsbereik van het vernieuwde Aerius vallen.
Daarnaast heeft de Raad van State geoordeeld dat rekenregels voor de invloed van een gebouw op de verspreiding van de emissiebron op en nabij het gebouw ontbreken. Ook deze rekenregels zijn niet toegevoegd aan het vernieuwde Aerius en daarmee staat de veehouderij nu met lege handen.
Maanden vertraging
"Het is een puinhoop op dit moment", zegt een directeur van een agrarisch adviesbureau in Zuid-Nederland. "De verwachting was dat een nieuwe versie, die wel geschikt is voor veehouderij, er eind oktober zou komen, maar in de wandelgangen van de provincie Noord-Brabant horen we nu dat het wel eens het eerste kwartaal van 2020 kan worden." Dit lijkt inderdaad waarschijnlijker: op de website over Aerius valt te lezen dat het RIVM het voornemen heeft om de invloed van een gebouw op de deposities nader te onderzoeken. De kans dat dit in een maand is afgerond lijkt niet zo groot.