Een groenbemester stimuleert het bodemleven, maar kan ook schadelijke aaltjes vermeerderen. Stem je groenbemesterkeuze dus altijd af op de (mogelijke) probleemaaltjes in het perceel.
De Nederlandse bodem barst van het leven. Miljarden bacteriën, schimmels, aaltjes en bodemdiertjes leven in een complex evenwicht met elkaar en met de geteelde gewassen. Verstoring van dat evenwicht ligt in de land- en tuinbouw altijd op de loer. Pathogene (schadelijke) bacteriën, schimmels en aaltjes kunnen dan de overhand krijgen en forse opbrengst- en kwaliteitsderving aan de gewassen toebrengen.
Groenbemesters spelen een belangrijke rol in de bodemweerbaarheid en het evenwicht in de bodem. De verkeerde groenbemesterkeuze, ook als component in soortenrijke groenbemestermengsels, kan echter onbedoeld voor problemen zorgen.
Probleemaaltjes in Nederland
Van de circa 1.200 soorten aaltjes in onze bodems zijn er ongeveer 25 schadelijk in de Nederlandse teelten. Ook wanneer deze nog niet voor zichtbare schade zorgen, is het belangrijk de juiste bouwplankeuzes te maken om vermeerdering te voorkomen. Hieronder een overzicht van de schadelijke aaltjes en hun interactie met groenbemesters, al dan niet als onderdeel van een groenbemestermengsel.
Cysteaaltjes
(bieten-, aardappel-, peen- en erwtencysten)
Komen voor op alle grondsoorten en veroorzaken opbrengst- en kwaliteitsderving. Vermeerdering door: klaver, wikken, tillage rammenas, Ethiopische mosterd en bruine mosterd. Veilige keuze: resistente bladrammenas (Doublet, Final, Terranova, Nemaredux) of resistente gele mosterd (Saloon).
Wortelknobbelaaltjes
(Meloidogyne chitwoodi, fallax, hapla, naasi)
Huist op lichtere gronden en zorgt voor schade in vrijwel alle teelten. Chitwoodi en fallax zijn quarantaineorganismen in vermeerderingsmateriaal. Vermeerdering door: gele, bruine en Ethiopische mosterd, klaver, wikken en Japanse haver. Veilige keuze: resistente bladrammenas (Doublet, Terranova, Nemaredux).
Wortellesieaaltjes
(Pratylenchus penetrans)
Komen voor op lichte gronden en zogen voor schade in aardappel, ui, maïs, peen, erwt, boon e bloembollen. Vermeerdering door: bladrammenas, mosterd, grassen, facelia, witte klaver en rogge. Veilige keuze: Japanse haver (Silke) of tagetes.
Stengelaaltjes
Te vinden op alle grondsoorten met schade in onder andere aardappel, ui, suikerbiet, maïs, tulp en groenten. Vermeerdering door: gele, bruine en Ethiopische mosterd, klaver, wikken, luzerne en niger. Veilige keuze: Italiaans en Engels raaigras.
GreenCover
De vergroeningsmengsels in het GreenCover-pakket zijn elk samengesteld voor een specifiek gebruiksdoel. Met 2 tot 4 soorten die elkaar aanvullen, kies je met GreenCover altijd voor de optimale groenbemester. Een handig keuzefilter is te vinden op de website.