In de eerste editie van 'Ondernemer in beeld 2019' zijn we op bezoek bij Akkerbouwbedrijf Kok. Het akkerbouwbedrijf komt van oorsprong uit de buurt van Utrecht, maar door middel van ruilverkaveling is het in de Noordoostpolder beland.
Momenteel wordt het bedrijf gerund door de derde generatie. Sander Kok (32): "Mijn opa had de boerderij, waarna mijn vader het overnam en nu is het mijn beurt." Het bedrijf van de familie Kok houdt zich met name bezig met de teelt van pootaardappelen en uien. Ook wordt er tarwe, bieten en witlof verbouwd.
Bewaarloods met flexibiliteit
Kok heeft in 2011 een nieuwe bewaarloods laten bouwen. "Wat vanaf het eerste moment erg belangrijk was bij de inrichting van de nieuwe schuur, was de flexibiliteit in het drogen en bewaren van aardappelen", zo vertelt hij. Doordat er op het akkerbouwbedrijf veel verschillende rassen worden geteeld, is er (naast 2 cellen die voorzien zijn van zuigventilatie) ook een droogwand geïnstalleerd.
Sander: "De droogwand is een uitstekend oplossing om de kisten voor te zetten voor de korte termijn. We hebben ook veel te maken met kleinere hoeveelheden, en op deze manier blijft het voor ons logistiek allemaal haalbaar."
'Zuigen is gewoon het beste'
In de 2 cellen met een zuigsysteem is het ook mogelijk om te koelen. "Op dit moment wordt in de cel met koeling ons eigen pootgoed bewaard met ethyleen", aldus Kok. Er wordt momenteel ook de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van de bewaring en de aanpassing van de automatisering in de loods. "We hebben de schuur destijds op de groei gebouwd. Als we een kans krijgen om meer aardappelen te verbouwen, dan zitten we niet met de handen in de haren."
In de overgebleven ruimte in deze schuur wordt een derde cel gebouwd, met zuigventilatiesysteem. Kok is erg tevreden over de bestaande cellen, die uitgerust zijn met een zuigventilatiesysteem. "Luchttechnisch is zuigen gewoon het beste, het systeem heeft zich bewezen. Never change a winning team."
'Motoren gericht op de toekomst'
De nieuwe ventilatoren worden aangedreven door 'permanent magneet-motoren'. Die motoren zijn voorzien van frequentieregeling. De OmniFan-ventilatoren (met permanent magneet-aandrijving) kenmerken zich door de hoge effectiviteit en duurzaamheid, ten opzichte van veel andere gebruikte motoren.
Doordat de motorbesturing los van de ventilator wordt geplaatst, is deze motor niet gevoelig voor stof, vocht, trillingen of kiemremmingmiddelen. "De motoren zijn makkelijker uitwisselbaar dan EC-motoren. Ook is deze techniek gericht op de toekomst. Daar houd ik wel van". Nog een ander voordeel van deze 'permanent magneet-motoren' is dat deze motoren in de EIA-regeling (energie investering aftrek) valt, waardoor de aanschaf van de van motor een stuk voordeliger is.
'OmniCuro is een gebruiksvriendelijk systeem'
Aangezien ze bij de familie Kok gericht op de toekomst investeren, is de oude bewaarcomputer (ACT-40) vervangen voor de bijdetijdse OmniCuro. Op de nieuwe bewaarcomputer kan makkelijk en snel afgelezen worden wat de stand van zaken is in de bewaring. De OmniCuro is ook op afstand met een app te bedienen "De app is een mooie bijkomstigheid", al zegt Kok wel dat hij het erg belangrijk vindt om fysiek contact te hebben met zijn bewaringen.