'A zeggen en B doen'; dat gezegde gaat met name op voor de Nederlanders die zich de meeste zorgen maken over klimaat. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat hoger opgeleiden zich de meeste zorgen maken over klimaatverandering, maar tegelijkertijd vaak zelf de grootste vervuilers zijn.
Uit het onderzoek, wat gehouden is onder meer dan 2.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder, blijkt dat ongeveer 65% zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Daarbij vindt het gros dat de overheid aan zet is om klimaatverandering tegen te gaan, bijvoorbeeld door grote multinationals te dwingen tot verduurzaming, of door woningen energiezuiniger te maken.
Man vervuilender dan vrouw
In het onderzoek is tevens gekeken naar welke Nederlander de grootste vervuiler is. Daarbij is onder meer gevraagd naar de politieke voorkeur, de leeftijd en het opleidingsniveau. Daaruit blijkt dat in politiek opzicht de VVD-stemmer de grootste vervuiler is, gevolgd door CDA-stemmers en degenen die op D66 stemmen. Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de partij van Rob Jetten als vervuilend uit de bus komt, omdat zij zich als 'duurzaam' profileren.
Degenen die op de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks stemmen, zijn het minst vervuilend, zo wijst het onderzoek uit. Daarbij zijn mannen over het algemeen meer vervuilend dan vrouwen. En qua leeftijd stoten mensen tussen de 35 en 49 jaar de meeste CO2 uit.
Hogere inkomens consumeren meer
Een andere conclusie uit het rapport is dat inkomen en CO2-uitstoot aan elkaar gerelateerd zijn; hoe meer mensen verdienen, hoe hoger de CO2-uitstoot. Qua opvattingen over het klimaat zijn daarentegen juist weinig verschillen tussen hoge- en lage inkomensgroepen. De onderzoekers denken dat de hogere inkomens simpelweg meer te besteden hebben en daardoor meer consumeren.
Tussen de hoger en lager opgeleiden zit wel een verschil. Zo ziet 55% van de hoger opgeleiden het somber in voor de komende generaties, terwijl dat bij de lager opgeleiden 40% is. Daarnaast stemmen hoger opgeleiden vaker op 'duurzame partijen' als GroenLinks of de Partij voor de Dieren. Qua gedrag zijn hoger opgeleiden meer vervuilend; vooral in vervoer en consumptie. Zo vliegt een hoger opgeleide jaarlijks gemiddeld 9,4 uur, terwijl een lager opgeleide gemiddelde 2,4 uur in de lucht doorbrengt.
Hoewel de Nederlanders een schonere wereld vooral van de overheid verwachten, zitten zij zelf niet stil. Ruim 4 op de 10 Nederlanders nam de afgelopen 5 jaar zelf maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het treffen van isolatiemaatregelen.
Klik hier om het hele rapport te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10881603/hoger-opgeleide-is-vaak-grootste-vervuiler]Hoger opgeleide is vaak grootste vervuiler[/url]