Met een kloppend hart trad hij het aftandse zaaltje binnen: de boer die undercover ging bij de avond van Animal Rights op 23 januari. Hij wilde zelf weleens weten wat voor mensen dat nu zijn die 's nachts inbreken bij boeren. En dus begaf deze LTO-bestuurder zich in het hol van de leeuw.
De LTO-bestuurder is er nog dusdanig van onder de indruk. Aangezien hij benauwd is dat hij alsnog een bezoekje krijgt van Animal Rights, maakt hij zijn naam liever niet bekend. Daarom noemen we hem in dit artikel Bertus. Boerenbusiness besprak de avond met hem, met als belangrijkste vraag: wat kan de veehouderij hier nu van leren?
De aanhangers van Animal Rights
Bertus is onder de indruk. Onder de indruk van de mensen, van wat ze zeggen en van de beelden die ze laten zien. "Er zat 60 à 70 man in de zaal en ze kwamen uit het hele land. De gemiddelde leeftijd lag ergens tussen de 20 en 30 jaar." Daarmee viel hij aardig uit de toon, en zijn postuur past ook beslist niet bij de gemiddelde aanhanger van Animal Rights. Hij ziet er vooral wat te doorvoed uit. Al vrij snel kreeg hij de vraag: "Jij bent van de tegenpartij hè?" Hij had van tevoren een alterego bedacht, want een boerenbestuurder dat leek niet het beste antwoord. Hij kwam er mee weg.
Op een scherm kwamen de meest vreselijke beelden van dieren in de veehouderij voorbij. Erwin Vermeulen, het boegbeeld van Animal Rights, sprak de zaal toe. De LTO-bestuurder vindt hem heel geloofwaardig. "Hij is welbespraakt." Vermeulen heeft het over zijn kinderen: een dove en een blinde hond. "Dat vinden ze geweldig. Echter, wanneer een boer een ziek dier heeft, dan wordt hij meteen weggezet als dierenmishandelaar. Vermeulen is een held omdat hij een dove en een blinde hond heeft. Boeren zorgen dagelijks voor zieke dieren."
Indoctrinatie
"Ik snap dat je extreem en activistisch wordt als je deze beelden ziet en denkt dat dit de gangbare praktijk is." Hij wijst op een oranje fles op tafel: "Als jij je hele leven te horen krijgt dat die fles rood is, dan is hij voor jou toch rood?" Zo is het ook met de aanhang van Animal Rights, meent hij. "Ze worden geïndoctrineerd. De misstanden die zij laten zien, zie ik nooit. Vanuit mijn werk (naast het bestuur en de boerderij) bezoek ik zo’n 600 stallen per jaar. Nog nooit heb ik aangetroffen wat Animal Rights laat zien."
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) spreekt ook, ze bedankt de zaal voor het zichtbaar maken van de misstanden en het verspreiden van de beelden. Vermeulen heeft het steeds over het tonen van misstanden. Het woord 'inbreken' wordt door beiden niet genoemd. Peter Jansen, de Vegan Streaker, komt ook aan het woord. Hij geeft tips over hoe je buiten de camera moet blijven als je op zoek gaat naar een misstand.
Nieuwsuur
Bertus heeft ook gekeken naar de uitzending van Nieuwsuur, waarin Jaco Geurts (CDA) en Esther Ouwehand debatteren over de inbraken. Volgens Ouwehand zijn de filmers open en eerlijk. "Ze melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoreit (NVWA) wat ze aantreffen en zeggen eigenlijk 'kom maar hier ben ik'." Bij het zien van de beelden wordt de bestuurder kwaad. "Dit is hypocriet, want ze zitten op die avond alleen maar tips te geven over hoe je niet betrapt wordt."
Hij heeft geen goed woord over voor Ouwehand, die op 23 januari haar steunde betuigde aan Animal Rights en volgens Bertus deed alsof zij de helden waren. "De verwevenheid tussen Partij van de Dieren en Animal Rights is daarmee in ieder geval duidelijk. De contacten zijn op zijn minst warm. Logischerwijs zullen de mensen van Animal Rights ook stemmen op de Partij voor de Dieren. Het is dus niet zo vreemd dat Ouwehand deze mensen graag te vriend houdt."
"Het is triest dat de veehouderij al deze shit over zich heen krijg", zo zegt Bertus. Unilever maakt 30% rendement op onze producten en zij hoeven zich nergens voor te verantwoorden. Echter, hoeveel rendement maakt een boer? Dat is nauwelijks wat en dan kunnen wij ons ook nog eens continu verdedigen."
De leerpunten?
Terugkijkend naar de avond, denkt de LTO-bestuurder dat het belangrijk is dat boeren hun eigen verhaal blijven vertellen en de stallen openen. "Als wij ons eigen verhaal vertellen, dan hoeven we ook niet te reageren op dit soort mensen. We moeten echter wel een podium krijgen." Hij verwijst naar de visie van Schouten: "In die visie hoort ook thuis dat mensen het echte verhaal horen, dat mensen beseffen wat wij allemaal doen." Het ministerie heeft daar ook een rol in, zo vindt hij.
Op de avond waren er sweaters en sjaals te koop met de beeltenis van Animal Rights erop. Op de vraag of hij nog wat van de merchandising heeft gekocht klinkt overtuigd: "Nee, echt niet, wat moet ik daarmee? Al was het voor een volgende undercoveractie misschien wel handig geweest."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10881261/boerenbestuurder-bezoekt-stiekem-animal-rights]Boerenbestuurder bezoekt stiekem Animal Rights[/url]