De Britse premier Theresa May heeft de vertrouwensstemming in haar eigen partij overleefd en blijft daardoor partijleider en premier. De premier had een meerderheid nodig van 159 (van de 317) conservatieve parlementsleden om aan te blijven en kreeg steun van 200 parlementariërs. Dat meldt Business Insider.
De angst dat haar wegstemmen tot nog meer politieke chaos zou leiden, was te groot en zelf had ze voorafgaand aan de stemming beloofd dat ze zich bij volgende verkiezingen niet opnieuw zou kandideren. Haar termijn loopt in 2022 af, dus dan is ze premier af. Ze zegt af te treden als de brexit is voltooid. Volgens veel analisten is haar positie (door haar afscheid aan te kondigen) zwakker geworden. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ruim 33% van haar eigen partij geen vertrouwen in haar heeft.
May ligt in haar partij onder vuur over de deal die ze gesloten heeft met de Europese Unie (EU). Een groep Conservatieven wilde May wegstemmen en inruilen voor een ander; bijvoorbeeld Dominic Raab (de oud-minister van Brexitzaken), Boris Johnson (oud-minister van Buitenlandse Zaken), Michael Gove (de minister van Milieu), Amber Rudd (de oud-minister van Binnenlandse Zaken) of Jeremy Hunt (de huidige minister van Buitenlandse Zaken).
Alle 317 conservatieve parlementariërs hebben gestemd over de positie van May. Er mag nu 1 jaar lang geen vertrouwensstemming over haar positie in de Conservatieve Partij worden gehouden. Het parlement kan echter wel over haar stemmen en nu 117 conservatieven tegen haar zijn, is de kans groot dat Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen tegen haar gaat indienen en het is uiterst twijfelachtig of ze die ook kan overleven.
Nog geen oplossing voor Ierse grens
Het overleven van de vertrouwensstemming is zeker een steun in de rug voor May, maar haar partij blijft verdeeld, waardoor er nog steeds geen oplossing in zicht is voor de brexit. En zonder steun van haar partij kan ze haar deal nooit door het parlement slepen. De oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft het grootste struikelblok. Toen ze aan zag komen dat ze een nederlaag zou leiden, stelde May de geplande stemming over de deal uit.
Behalve de weerstand in haar eigen partij, zijn ook coalitiepartner DUP en de oppositie tegen de overeenkomst die ze heeft gesloten. Echter, de EU heeft herhaaldelijk laten weten dat er niet heronderhandeld wordt. Toch probeert May steun te krijgen voor aanpassingen. Daarom was ze dinsdag 11 december op bezoek bij premier Mark Rutte in Den Haag, bondskanselier Angela Merkel in Berlijn en EU-leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker in Brussel.
'Tijd voor verbinding'
In een eerste reactie na het overleven van de stemming zei May dankbaar te zijn dat zoveel Conservatieve parlementariërs haar steunen en dat het tijd wordt een einde te maken aan de verdeeldheid en het land weer te verbinden. Ze beloofde met volop verder te gaan met het in goede banen leiden van de brexit.
May trad 13 juli 2016 aan als premier, nadat David Cameron deels door het referendum aftrad. Toen kreeg ze 1 stem minder dan nu. Het regelen van de brexit is met afstand haar grootste klus. Echter, ook nu ze het vertrouwen van een meerderheid van haar eigen partij houdt, is het nog lang niet zeker dat ze haar karwei kan afmaken.
Als het parlement haar deal blijft blokkeren en de EU blijft weigeren om te heronderhandelen, dan koerst ze af op een harde brexit en is het de vraag of ze niet daarvoor al is weggestuurd of zelf opgestapt.
Lees meer op Business Insider:
- Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
- Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
- De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.