Shutterstock

Aangeboden door Overstappen.nl

Bodemdaling in Nederland gaat sneller dan verwacht

11 December 2018

De bodemdaling in Nederland gaat veel sneller dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwe bodemdalingskaart van Nederland die het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica (NCG) heeft gepresenteerd. De daling kan voor veel schade zorgen, zowel in de steden als op het platteland.

De droge zomers, zoutwinning, landbouwsector en winning van aardgas zijn de voornaamste oorzaken voor de bodemdaling in Nederland. Als het waterpeil te laag is, dan is landbouw niet meer mogelijk; de druk van onderop wordt dan namelijk te groot, waardoor er zout water naar boven komt.

Wegpompen van water
Echter, het wegpompen van water uit de veenweidegebieden leidt ook tot problemen. Door het grondwaterpeil daar te verlagen, blijven de polders toegankelijk voor trekkers en koeien. Dit heeft wel een negatieve invloed op de bodem. Het veen droogt namelijk uit, waardoor de bodem eerder daalt. Het oxiderende veen zorgt ook nog eens voor een stijging van de CO2-emissies in de atmosfeer.

Een mogelijke oplossing om bodemdaling tegen te gaan, is het aanleggen van drainagebuizen. Hiermee kan slootwater het gehele perceel bereiken, waardoor het veen minder snel verdroogt. Echter, als de grond te vernat wordt, dalen de opbrengsten. Het land kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld voor natuur en recreatie. Ook kan gedacht worden aan natte landbouw (zoals de teelt van lisdodde).

Klimaatstresstest
De bodemdaling in Nederland wordt door de verschillende gemeenten in de klimaatstresstest meegenomen. De reden hiervoor is dat een gebied steeds gevoeliger kan worden voor bodemdaling, mede door de klimaatveranderingen. 

De veranderingen in het klimaat leiden steeds vaker tot problemen. Hier is bodemdaling een onderdeel van. Door de stijging van de temperatuur zullen we eveneens steeds meer te maken krijgen met droge zomers. Als gevolg hiervan zal de bodem ook sneller dalen.

Uitstoot van CO2
Het is noodzakelijk om rekening te houden met de CO2-uitstoot. Boeren in Nederland kunnen hier een grote rol in spelen, bijvoorbeeld door te streven naar klimaatneutrale landbouw. Echter, niet alleen de boeren kunnen een steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. We kunnen ons allemaal inzetten, bijvoorbeeld door te proberen om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden