Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) onderzoekt de mogelijkheid om, naast de brede weersverzekering, te kijken naar diverse instrumenten om de risico’s als gevolg van extreme weersomstandigheden te beheersen. Dat schrijft de minister vrijdag 23 november in een Kamerbrief.
De maatregelen moeten de ondernemers weerbaarder maken tegen het vaker voorkomende extreme weer. Uit de nieuwe cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat het inkomen van boeren (als gevolg van de extreme droogte van deze zomer) verder is gedaald dan aanvankelijk werd verwacht.
"Wat regelmatig wordt genoemd, is de mogelijkheid om voor calamiteiten een spaarpot met liquide middelen (bij een bank) aan te kunnen leggen. Echter, ik ga ook andere vormen van versterkte samenwerking binnen de sector bespreken", zegt Schouten in de brief. "Een belangrijke actie voor alle partijen is de verspreiding van ervaringen die zijn opgedaan op het erf." Zij zal dit jaar nog in gesprek gaan met sectorvertegenwoordigers om de mogelijke maatregelen in beeld te krijgen.
Maatregelen
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt samen met het bedrijfsleven, de provincies, waterschappen en verzekeraars aan verdere maatregelen en steekt daarbij in op een gezamenlijk meerjarig actieprogramma 'Klimaatadaptatie landbouw'.
De door Schouten aangekondigde maatregelen voor het verruimen van vergroeningseisen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn door de Europese Commissie definitief toegestaan. Ook mogen de wintergewassen, die bestemd zijn voor veevoer, worden aangemerkt als vanggewas. Deze maatregel geldt voor heel Nederland.
Tot slot staat ze een kortere minimale teeltperiode voor vanggewassen toe. Het betreft een periode van 6 weken (in plaats van 8 weken). Een voorwaarde is wel dat er een opvolgend wintergewas wordt ingezaaid. Om gebruik te maken van de vrijstelling moeten ondernemers voor 1 december een melding doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Droogte 2018
Het effect van de droogte op het inkomen blijkt aanzienlijk, zo schetst de WUR in de voorlopige inkomensraming. De WUR zal dinsdag 18 december de definitieve inkomensraming bekend gaan maken. Hieruit zal duidelijk worden welke gevolgen de droogte van 2018 heeft op het inkomen. Linda de Bie (WUR) zal tijdens het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness duiding geven aan de cijfers.
De Bie gaat vanuit het thema 'de economische gezondheid van de sector en het toekomstige duurzame verdienmodel' in op wat de laatste cijfers (in combinatie met verduurzaming) betekenen voor jouw business als boer. Daarbij wordt ingezoomd op de grootste sectoren: de akkerbouw, melkveehouderij en varkenshouderij.
Kaarten zijn beschikbaar via www.landbouwcongres.nl. Abonnees van Boerenbusiness kunnen gratis 2 kaarten bestellen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880616/schouten-onderzoekt-risicobeheersing-droogte]Schouten onderzoekt risicobeheersing droogte[/url]
Ook op klei was snijmais zonder beregening niks.
Ook op klei kwam de grasgroei na de 2e snee stil te liggen
Tot eind juni ging het nog goed met de snijmais, daarna zag je het gewas bergafwaarts gaan.
Percelen die wij vanaf de 3e week van juni en vanaf de bloei 2x beregend hebben (totaal 100mm) waren wel goed.
Van percelen die wij moesten laten liggen, was de opbrengst laag
Liever weer een normale zomer, is voor iedereen beter.
Dan ben je ook niet dag en nacht met een beregeningshaspel bezig en jaag je er ook niet 800 ltr. dieselolie per week extra doorheen.
En.... veel minder stress.