Rijksoverheid

Nieuws Droogte 2018

Schouten onderzoekt risicobeheersing droogte

23 November 2018 - Redactie Boerenbusiness - 16 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) onderzoekt de mogelijkheid om, naast de brede weersverzekering, te kijken naar diverse instrumenten om de risico’s als gevolg van extreme weersomstandigheden te beheersen. Dat schrijft de minister vrijdag 23 november in een Kamerbrief.

De maatregelen moeten de ondernemers weerbaarder maken tegen het vaker voorkomende extreme weer. Uit de nieuwe cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat het inkomen van boeren (als gevolg van de extreme droogte van deze zomer) verder is gedaald dan aanvankelijk werd verwacht.

"Wat regelmatig wordt genoemd, is de mogelijkheid om voor calamiteiten een spaarpot met liquide middelen (bij een bank) aan te kunnen leggen. Echter, ik ga ook andere vormen van versterkte samenwerking binnen de sector bespreken", zegt Schouten in de brief. "Een belangrijke actie voor alle partijen is de verspreiding van ervaringen die zijn opgedaan op het erf." Zij zal dit jaar nog in gesprek gaan met sectorvertegenwoordigers om de mogelijke maatregelen in beeld te krijgen.

Maatregelen
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt samen met het bedrijfsleven, de provincies, waterschappen en verzekeraars aan verdere maatregelen en steekt daarbij in op een gezamenlijk meerjarig actieprogramma 'Klimaatadaptatie landbouw'.

De door Schouten aangekondigde maatregelen voor het verruimen van vergroeningseisen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn door de Europese Commissie definitief toegestaan. Ook mogen de wintergewassen, die bestemd zijn voor veevoer, worden aangemerkt als vanggewas. Deze maatregel geldt voor heel Nederland.

Tot slot staat ze een kortere minimale teeltperiode voor vanggewassen toe. Het betreft een periode van 6 weken (in plaats van 8 weken). Een voorwaarde is wel dat er een opvolgend wintergewas wordt ingezaaid. Om gebruik te maken van de vrijstelling moeten ondernemers voor 1 december een melding doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Droogte 2018
Het effect van de droogte op het inkomen blijkt aanzienlijk, zo schetst de WUR in de voorlopige inkomensraming. De WUR zal dinsdag 18 december de definitieve inkomensraming bekend gaan maken. Hieruit zal duidelijk worden welke gevolgen de droogte van 2018 heeft op het inkomen. Linda de Bie (WUR) zal tijdens het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness duiding geven aan de cijfers.

De Bie gaat vanuit het thema 'de economische gezondheid van de sector en het toekomstige duurzame verdienmodel' in op wat de laatste cijfers (in combinatie met verduurzaming) betekenen voor jouw business als boer. Daarbij wordt ingezoomd op de grootste sectoren: de akkerbouw, melkveehouderij en varkenshouderij.

Kaarten zijn beschikbaar via www.landbouwcongres.nl. Abonnees van Boerenbusiness kunnen gratis 2 kaarten bestellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
goos 24 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880616/schouten-onderzoekt-risicobeheersing-droogte]Schouten onderzoekt risicobeheersing droogte[/url]
Nou doe mij nog maar zo,n zomer. Blij met klei
Abonnee
Dirk 24 November 2018
Ook op klei was snijmais zonder beregening niks.
Ook op klei kwam de grasgroei na de 2e snee stil te liggen
Tot eind juni ging het nog goed met de snijmais, daarna zag je het gewas bergafwaarts gaan.
Percelen die wij vanaf de 3e week van juni en vanaf de bloei 2x beregend hebben (totaal 100mm) waren wel goed.
Van percelen die wij moesten laten liggen, was de opbrengst laag
Liever weer een normale zomer, is voor iedereen beter.
Dan ben je ook niet dag en nacht met een beregeningshaspel bezig en jaag je er ook niet 800 ltr. dieselolie per week extra doorheen.
En.... veel minder stress.
Akkerbouw 24 November 2018
Met maar 800 ltr dieselverbruik beregen je geen 24 uur per dag.

Goede klei super opbrengsten dit jaar, volgend jaar maar weer zo droog
Abonnee
Dirk 24 November 2018
nog zo'n jaar en alles wordt anders. Ook voor iemand met een "super jaar", maar gelukkig hebben wij er zelf geen invloed op.
Akkerbouw 24 November 2018
Natte jaren met extreme neerslag geven meer schade dan droogte.
Maar het weer heeft gelukkig niemand invloed op, maar om nu weer om overheids bemoeienis te vragen.

Hoort volgens mij gewoon bij ondernemerschap
Pietje 25 November 2018
Degene die hopen op nog een droge zomer vergeten even dat ook bij hun het grondwaterpeil nog veel te laag staat. Als deze niet gaat stijgen dan vergeet het maar met beregenen en denk maar niet dat ook de klei bodem dan dezelfde vochtbuffer heeft als afgelopen seizoen.
Abonnee
Dirk 25 November 2018
En dan hebben we weer een geluk, nl. dat jij ook daar niks over te zeggen hebt.
Wacht maar af en ik wens iedereen de komende maanden veel regen toe, zodat volgend voorjaar het vochttekort opgelost is.
En ik meen zelfs waar te nemen, dat deze wens zelfs bij de waterschappen leeft. Dus zo vreemd is het niet.
Abonnee
Dirk 25 November 2018
Mijn reactie 11.29 is bedoeld voor die individualistische akkerbouw(er) van gisteren 22.10.

Trouwens, de reactie van Pietje 11.26 draagt ook op nogal positieve wijze bij aan een goed beeld van de huidige situatie
Aardappel 25 November 2018
Dirk schreef:
Ook op klei was snijmais zonder beregening niks.
Ook op klei kwam de grasgroei na de 2e snee stil te liggen
Tot eind juni ging het nog goed met de snijmais, daarna zag je het gewas bergafwaarts gaan.
Percelen die wij vanaf de 3e week van juni en vanaf de bloei 2x beregend hebben (totaal 100mm) waren wel goed.
Van percelen die wij moesten laten liggen, was de opbrengst laag
Liever weer een normale zomer, is voor iedereen beter.
Dan ben je ook niet dag en nacht met een beregeningshaspel bezig en jaag je er ook niet 800 ltr. dieselolie per week extra doorheen.
En.... veel minder stress.
Eerder 4000 L inde week
Kjol 25 November 2018
Volle schuur, een lege knip.
Met contract altijd een lege knip.
Buitje 25 November 2018
Buien radar gaf vanmorgen 400 mm in de komende 14 dagen. Dan was het water tekort wel opgelost maar het is nu terug naar zo’n 20mm dus voorlopig nog steets een flink neerslag tekort.
Abonnee
d 25 November 2018
Ha,ha die knollenboeren, wat zal jij trots zijn op die diesel-verprutserij. Zonde, kan veel beter worden besteed binnen onze economie
Jpk8 26 November 2018
Fruitters hadden inde betuwe een goed jaar dmv nachtvorst berekening in Zeeland en limburg lukt dit niet . Geenberegening. Seizoen 2018 is nu een drama . De hitte en de Europese oogst waarom kan men niet regelen via de belasting om te reserveren
Agria74 26 November 2018
Zorg er nu eerst maar eens voor dat iedereen zoet water tot z’n beschikking heeft en voldoende water afvoer bij overvloedige neerslag.
fiscaal specialist 27 November 2018
Minder belasting betalen als er wat verdiend gaat worden, dan kun je een buffer aanleggen. Men koopt nu vaak dingen die men niet nodig heeft anders verdwijnt alles naar de fiscus die het aan domme dingen verkwanselt. De minister snapt ook niks
FB 28 November 2018
Hou het Haringvliet zoet!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden