De lijst met productiecijfers voor suikerbieten in de Europese Unie (EU) wordt grotendeels in rode cijfers geschreven. In de prognose van de Europese Commissie neemt de productie van suiker wederom af. Ondertussen sluiten steeds meer lidstaten zich aan in de oproep voor een interventieregeling, om zo het effect van de lage prijzen te stutten.
Volgens de meest actuele opbrengstraming van de Europese Commissie bedraagt de Europese suikerproductie dit seizoen 18,8 miljoen ton. In het Brussels suikeroverleg van de maand oktober werd al gesproken over een productie van 18,6 miljoen ton. Dit omdat niet alle lidstaten de recente cijfers hebben gecommuniceerd.
Een productie van 18,8 miljoen ton in de 19 bietentelende EU-lidstaten resulteert in een gat van 2,33 miljoen ton suiker, vergeleken met seizoen 2017/2018. Het areaal ligt eveneens lager: dit komt het areaal uit op 1,65 miljoen hectare, waar dat vorig jaar nog 1,67 miljoen hectare was. Echter, daarbij moet wel opgemerkt worden dat droogte de grootste boosdoener is.
4 van de 5 landen toont daling
De top 5 van grootste bietenlanden schrijft rode cijfers, terwijl het areaal zo goed als gelijk is. In Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk nam deze zelfs toe. Frankrijk, de grootste producent, levert naar verwachting 643.000 ton minder (een totaal van 5,45 miljoen ton). Duitsland zal waarschijnlijk 75.000 ton minder leveren, met een totaal van 4,41 miljoen ton.
In het Verenigd Koninkrijk wordt 287.000 ton minder verwacht en daarmee komt het land op een totaal van 1,07 miljoen ton. In Nederland is de verwachting dat er 161.000 ton minder wordt geproduceerd, met een totaal van 1,16 miljoen ton. Polen noteert als enige (de nummer 3 in de ranglijst) een plus van 77.500 ton en komt dan op een totaal van 2,39 miljoen ton.
Ten opzichte van de prognose van de maand september is de verwachting in de bovenstaande landen lager, behalve in Polen. Ten opzichte van september ligt de totale opbrengstverwachting ruim 370.000 ton lager en per hectare komt dit neer op 11,4 ton suiker.
Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 15 oktober vroeg de Italiaanse delegatie aandacht voor de lage bieten- en suikerprijzen. Zij pleiten voor private opslag van suiker en suikerbieten, die op Europees niveau moet worden gefinancierd. Diverse lidstaten steunen dit voorstel. Nederland is niet voor deze maatregel, die volgens landbouwminister Carola Schouten op lange termijn juist prijsdrukkend werkt.
Private opslag niet gewenst
Dit scenario voltrekt zich ook op de markt voor melkpoeder, waarbij grote voorraden uit de interventieregeling voor lage prijzen in de markt gezet worden. De vrije marktprijs wordt hierdoor negatief beïnvloedt. Daarnaast is de Commissie van mening dat steunmaatregelen, na de afschaffing van het quotum, een verkeerd signaal afgeven. De landen moeten sturen op een lagere productie, om zodoende te anticiperen op de wereldmarkt. De verwachting is dan ook dat er in 2019 minder suiker geproduceerd gaat worden.
De dalende Europese productie begint ondertussen een klein effect te hebben op de suikerprijs, mede door de lagere opbrengstverwachtingen in onder meer Rusland. In de maand oktober stegen de prijzen op de termijnmarkt in Londen daarom met 20%. Toch blijven de actuele verkooprijzen in Europa op een zeer laag niveau.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880353/europese-suikerproductie-blijft-afnemen]Europese suikerproductie blijft afnemen[/url]