Shutterstock

Nieuws Droogte 2018

Vlaanderen erkent droogte als landbouwramp

26 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

De droogte van afgelopen zomer is officieel erkend als landbouwramp in Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag 26 oktober beslist, meldt minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Het betekent dat Vlaamse boeren in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Met droogteperiode wordt de tijd tussen 2 juni en 6 augustus bedoeld, waarin volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut de droogte 'uitzonderlijk' was. 

Op basis van de 12.000 schadegevallen die verschillende steden en gemeenten hebben gerapporteerd, heeft de Vlaamse regering het licht nu op groen gezet voor de erkenning tot landbouwramp zo schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd. 

Schadedossier inleveren
Landbouwers krijgen 3 maanden de tijd om een schadedossier in te leveren. Als daaruit blijkt dat er een verband is tussen schade en droogte kan een schadevergoeding van maximaal €62.400 per getroffen landbouwer ontvangen worden.

De Vlaamse regering voorziet in 2019 en 2020 in totaal twee keer 27,5 miljoen euro voor de uitbetaling van de schadevergoedingen. De afhandeling van de schadedossiers heeft prioriteit gekregen om de uitbetalingen zo snel mogelijk te kunnen doen. 

Gemengde gevoelens boerenbond
Het algemeen boerensyndicaat (ABS) reageerde met gemengde gevoelens op de erkenning. "Een aantal mensen en ook afnemers denken dat de schadevergoedingen de geleden schade volwaardig compenseren. Laat het duidelijk wezen, de vergoedingen zijn broodnodig maar in veel gevallen ook niet meer dan een doekje voor het bloeden."

Er wordt voorlopig maar een percentage van de geleden schade (voor 2017 was dat 80 %) uitbetaald. Maar voor degene die geen weersverzekering heeft, en dat zijn de meeste boeren, wordt er slechts de helft van de vergoeding waar men recht op heeft uitbetaald. Dit wil zeggen dat een boer die de helft van zijn gewas verloren heeft aan de droogte, slechts een schadevergoeding van 20% zal krijgen.

Laatste keer rampvergoeding
Toch is het ABS tot zover nog wel te spreken over de vergoeding. Pijnpunt voor de bond zit hem in het feit dat de vergoeding voor teeltschade in het huidige Rampenfonds geschrapt wordt per 1 september 2019. Daarvoor moet eind 2019 een systeem van brede weersverzekering in de plaats komen waar de boer op in kan schrijven, zoals dat in Nederland actief is.

Het ABS is er niet gerust op. Het brede weersverzerkeringssysteem staat nog niet eens in de kinderschoenen. Voor het ABS is het niet aanvaardbaar dat het ene systeem (landbouwrampenfonds) geschrapt wordt voordat het andere systeem zijn deugdzaamheid bewezen heeft.

Nederland dient als (slecht) voorbeeld
Daarbij bewijzen de voorbeelden in het buitenland dat een brede weersverzekering enkel maar kans op slagen heeft als de premies betaalbaar zijn stelt de ABS. Het rampenfonds zou dan ook moeten blijven bestaan voor de dekking bij hoge schadepercentages. Ook onverzekerbare risico’s en teelten blijven bestaan waarvoor een tussenkomst van het landbouwrampenfonds gewenst is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Telerx 27 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880327/vlaanderen-erkent-droogte-als-landbouwramp]Vlaanderen erkent droogte als landbouwramp[/url]
Houdt dit dan niet in dat er sprake is van overmacht bij contraktaardappelen ??
Abonnee
erik 28 Oktober 2018
belgische contracten, belgische voorwaarden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden