Shutterstock

Nieuws Droogte 2018

Akkerbouw worstelt weer met droogte

17 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Hoewel voor velen de droogte al een gesloten boek is, merken akkerbouwers nog steeds de gevolgen. De droogte houdt aan en zorgt voor problemen bij het rooien van aardappelen en peen. Dat er nog beregend moet worden in oktober is een unieke situatie. 

Nog steeds is het neerslagtekort in Nederland hoog en neemt het zelfs verder toe. Het neerslagtekort stijgt wederom  boven de lijn van de 5% droogste jaren uit.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Het neerslagtekort neemt opnieuw toe.

Akkerbouwers hebben problemen met te droge grond om de aardappelen te kunnen rooien. Met name in het Zuidwesten, maar ook in Limburg en Flevoland moet in verschillende gevallen beregend worden.

Beregening is nodig omdat anders de aardappelen niet zonder rooibeschadiging geoogst kunnen worden. De rooiomstandigheden zijn verder erg goed. Dit jaar is het geen modder, maar stofwolken waar de rooiers mee te maken hebben.

(Tekst gaat verder onder tweet)

 

Rot in peen door hoge temperatuur
Op verschillende plaatsen wordt ook peen beregend. Ook voor peen geldt dat het lastig oogsten is onder droge omstandigheden. De droge grond kan schade aan de peen opleveren. Te weinig grond in de kist is nadelig voor de bewaarbaarheid. De mooie omstandigheden kunnen verleidelijk werken voor peentelers om nu te oogsten. Het is echter oppassen geblazen. Er wordt namelijk melding gemaakt van rot in de peen kort na de oogst, wanneer bij te hoge temperaturen is geoogst.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Verhoogd suikergehalte
Cosun meldt dat door de droogte en hoge temperaturen de bieten in sommige gevallen 'slapen'. Op sommige percelen wordt zelfs weer beregend. De vele zonuren zorgen wel voor een verhoging van het suikergehalte. Het suikergehalte kwam afgelopen week iets boven de 17%.

De bietenoogst verloopt verder vlot, met lage tarrapercentages. Van de 7 miljoen ton bieten die geoogst moet worden is nu dik 1 miljoen ton gerooid. Ook net gezaaide tarwe verdroogt op sommige plekken. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar ook verder in Europa.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Schade in Vlaanderen bekend
In Vlaanderen wordt de schade van de droogte voorlopig op €270 miljoen geraamd. Aardappeltelers hebben de grootste schade geleden volgens belangenbehartiger Boerenbond. Ze hebben gemiddeld zo’n 37% minder opbrengst gehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Historicus 17 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880251/akkerbouw-worstelt-weer-met-droogte]Akkerbouw worstelt weer met droogte[/url]
in 1983 werd er nog op 11/11 beregend om witloof wortels voldoende vochtig te kunnen rooien.
Dit wordt hetzelfde, geen regen van betekenis voor half november.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden