Shutterstock

Nieuws Vezelvlas

Toekomst voor vezelvlas is positief gestemd

10 Oktober 2018 - Niels van der Boom

De sector voor vlas en linnen heeft zijn toekomst 180 graden weten te draaien. Sinds 2013 zit het Europese areaal vezelvlas weer in de lift; vooral in Azië en India is linnen populair. Dat heeft zijn uitwerking op de prijzen. Ook in Nederland liggen kansen voor de teelt.

In Europa is de teelt van vezelvlas voornamelijk in Frankrijk, Nederland en België aanwezig. De brancheverenigingen van deze landen kwamen in 2016 nog naar buiten met berichten dat het areaal stabiel moest blijven. Een verdere stijging zou de markt, en daarmee de prijs, in onbalans brengen.

Areaalbeheersing
"We hebben in het verleden inderdaad gepleit voor een beheersing van het areaal vezelvlas", beaamt David Kasse van branchevereniging Vlas en Hennep.nl. "Dat wil zeggen: geen abrupte uitbreidingen waardoor opeens te veel vlasvezel op de markt komt, met prijsdrukking tot gevolg. Dat is nu een minder groot risico, omdat de afzet jaar op jaar gestegen is. De grote bedrijven, vooral in China en India, hebben geïnvesteerd in vlasspinnerij en weverij. Ook bij consumenten is toenemende belangstelling voor natuurlijke grondstoffen voor textiel."

"Voor vlasteelt is uitbreiding alleen zinvol als dit geleidelijk plaatsvindt", vervolgt hij. "Er moeten immers voldoende machines aanwezig zijn voor de oogst en verwerking. Die kunnen niet vandaag op morgen geleverd worden. Het gaat om speciale machines die in kleine aantallen worden geproduceerd door specialisten."

Het risico op prijsdrukking is afgenomen

- David Kasse

De West-Europese vlasteelt groeide tussen 2013 en 2018 met gemiddeld 12,5% per jaar, omdat de vraag toegenomen is. Het areaal in de 3 bovengenoemde landen bedroeg dit jaar 123.000 hectare, waarvan 2.200 hectare in Nederland en 15.500 hectare in België. De prijzen voor lange vlasvezels zijn in 10 jaar verdubbeld, waar de voorraden tegelijkertijd zijn afgenomen.

World Linen Forum
Om teelt, export en vraag te bundelen werd eind september in Parijs het eerste World Linen Forum georganiseerd. Ruim 200 deelnemers kwamen hier bijeen om over de vlas- en linnensector te praten. De spinnerijen in China en India hebben met uitdagingen te maken. 

De prijs van vezel is gestegen, maar de prijs van garen niet. Beide prijzen moeten in evenwicht blijven, aldus de sector. Daarbij zijn investeringen vereist om de sector te ontwikkelen. Vakbekwaam personeel vinden is in toenemende mate een probleem voor verwerkers.

Klimaatbestendige teelt
Op de agenda stond tevens het thema klimaatverandering; met name in Frankrijk wordt onderzoek gedaan naar een klimaatbestendige vlasteelt. De verwachting is dat er gemiddeld vroeger gezaaid gaat worden en dat er meer wintervlas zal worden geteeld. In Nederland is de vlasteelt bijna volledig geclusterd in Zeeland. Ook hier hebben akkerbouwers een bijzonder vlasjaar achter de rug.

Toch verwacht Kasse geen verschuivingen in regio. "Het Nederlandse vlas wordt verwerkt door de bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen en net over de Belgische grens. Om logistieke redenen blijft de teelt geconcentreerd in het zuidwesten van het land. Het is de kunst om vlas te telen op percelen die hiervoor geschikt zijn. Dat wil zeggen: met een goede bodemstructuur. Met een korte groeicyclus van ongeveer 100 dagen kan vlas slecht tegen extremen."

Hoge graanprijs
Handelsgewassen (zoals vezelvlas) meten zich aan de graanprijzen en die bevinden zich op het moment op een niveau dat fors hoger ligt dan in de voorgaande 2 jaar. Schattingen over de prijs of het areaal durft Kasse nog niet te maken. "Inderdaad, de graanprijs is hoger. Daarentegen staat de prijs van suikerbieten onder druk. Misschien biedt dit weer mogelijkheden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden