Shutterstock

Nieuws Proeftuin

In hoeverre zal de rol van techniek veranderen?

26 September 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Hoe kunnen techniek en innovatieve teeltsystemen bijdragen aan een veerkrachtig landbouwsysteem? Daar werd woensdag 26 september over gesproken bij de opening van de 'proeftuin Agroecologie en Technologie' van Wageningen University & Research (WUR). Duidelijk werd in ieder geval dat de rol van techniek sterk gaat veranderen.

"De ingrediënten voor de ICT-gedreven revolutie naar kringlooplandbouw zijn aanwezig", zo zei Johan Osinga, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee lijkt de technologie opnieuw een belangrijke rol te krijgen in het oplossen van problemen in de landbouwsector.

Technologie maakte namelijk deels ook de landbouwrevolutie in de jaren '50 mogelijk. Het kreeg een leidende rol en de natuurlijke processen in de sector werden naar achteren geschoven. "De trekker heeft de manier waarop we werken bepaald", zo zei Wijnand Sukkel, onderzoeker bij de WUR.

Ecologie wordt belangrijker
Volgens onderzoekers zal technologie in de toekomst niet opnieuw een leidende rol spelen. "We gaan naar een systeem waarin ecologie een belangrijkere rol speelt. Hoe kan de technologie rekening houden met de ecologische processen? Dat is de vraag die gesteld gaat worden", aldus Sukkel. Op de proeftuin wordt onder meer onderzocht hoe ecologie en techniek samen een oplossing voor de problemen in de landbouwsector kunnen vormen.

Dit blijkt uit het onderzoek naar strokenteelt. Monoculturen, die mede zijn ontstaan door de ontwikkeling van diverse technologieën, blijken niet de hoogste opbrengsten te geven. "Strokenteelt is productiever en wordt ook steeds beter mogelijk", zegt Dirk van Apeldoorn, onderzoeker bij de WUR. "Dit komt door het feit dat randrijen meer licht vangen. Ook is de ziektedruk van phytophthora minder aanwezig in een strokenteeltsysteem."

Bodemverdichting
In het onderzoek naar bodemverdichting blijkt dat ecologie en techniek samen een belangrijke rol kunnen spelen. Bodemverdichting is voor 45% van de Nederlandse landbouwsector een probleem en zorgt gemiddeld voor 10% lagere opbrengsten. "Dit terwijl de ecologische processen in de bodem juist voor een veerkrachtiger systeem zorgen." In de toekomst kunnen ook systemen met gps-rijpaden en robots hier een bijdrage aan leveren.

Volkert Engelsman, CEO bij Eosta, en Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van de provincie Flevoland, juichen de integrale aanpak van de proeftuin toe. De gedeputeerde kaartte wel aan dat het onderzoek praktijkgericht moet zijn, omdat hij op zijn eigen akkerbouwbedrijf merkt dat theorie en praktijk niet altijd overeenkomen.

Het financiële plaatje
Appelman is van mening dat de landbouwsector diversiteit en veerkracht moet hebben, maar het moet wel in een grootschalig systeem passen. Dit zegt ook Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw. "Ideeën als bomen in het land zijn interessant, maar moeten ook economisch doorgerekend worden. De schaduw van bomen heeft mij tot nu toe altijd geld gekost, behalve dit jaar."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
herre bartlema 27 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880063/in-hoeverre-zal-de-rol-van-techniek-veranderen]In hoeverre zal de rol van techniek veranderen?[/url]
Inderdaad, het komt nu op de ingenieurs aan ! Kom naar de Dag van de Duurzaamheid en verneem wat de ingenieurs doen om de circulaire landbouw mogelijk te maken: robots, block chain techniek voor databeheer en certificering, nanotechnologie voor precieze plantenvoeding en superkritische verbranding voor de extractie van plantenvoedende elementen uit afvalstromen. Een finalist van de Green House Chalenge rapporteert daarover. Kom en laat je inspireren.
zie www.circularfarming.nl of bel 0651596092
Kjol 27 September 2018
Laten we eerst maar eens een dag organiseren waar het verdienmodel van circulaire landbouw duidelijk wordt, investeren in duurzame politieke plannetjes zonder duidelijke financiële onderbouwing zou ik maar zeer voorzichtig mee zijn.
???!!! 27 September 2018
Laten we eerst maar eens alle subsidies stoppen.

Allerlei idioot-kostprijsverhogende plannen opperen vanuit een verkregen subsidie.
Arnold van Woerkom 27 September 2018
???!!! Even gas terug nemen, stip op de horizon zetten en een weg daar naar toe organiseren. Echte praktijk koppelen aan de kennis instellingen en samen de route afleggen.

Subsidies efficiënt inzetten om het doel te bereiken. Wat moet het doel zijn?

Een voedselproduct met toegevoegde waarden voor de consument, en van daaruit een volwaardige ketenpositie voor de voedselproducenten om, vanuit aantoonbare inhoudelijke voedselkwaliteit, het verdienmodel voor de sector waar te maken.


Ik mis bij alle huidige ontwikkeltrajecten de focus op het verdienmodel voor de primaire sector. Wat ik wel zie dat iedere partij die een rol probeert te spelen in de ontwikkeling eerst en vooral aan zichzelf denkt.

De sector moet zelf in de gelegenheid gesteld worden de regie in handen te houden, maar samen met partners die ontwikkelingen vorm te geven.


Dan zal blijken wat de voedselproducerende sector voor de burger en de maatschappij kan betekenen. Wellicht samen met de burger.
Abonnee
Kjol 27 September 2018
Begint me steeds meer als een idealistisch verhaal te klinken, alsof de hippies weer aan het roer komen. Dream on, baby!
hans 27 September 2018
Nog een lange weg te gaan Arnold.

Lees net dat de import van Oekrainse eieren alle rekords verbreekt.
Alle mooie woorden van de verwerkende industrie ten spijt, alle vraag van de consument naar betere omstandigheden voor dieren daargelaten, alle support voor lekker dier, dierenbescherming, PvdD enz overziende, kiest en de verwerker, en de fabrikant, en het winkelschap, en de klant (met een "schoon" geweten) toch in meerderheid het minst kostende.

Zet je stip op die horizon Arnold, probeer je plaats in de keten te veroveren (en behouden), maar de prijs van je product in een economie waar netto lonen iets, maar prijzen meer stijgen, zal toch het succes van je Don Quichotte strijd bepalen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden