Hoe kunnen techniek en innovatieve teeltsystemen bijdragen aan een veerkrachtig landbouwsysteem? Daar werd woensdag 26 september over gesproken bij de opening van de 'proeftuin Agroecologie en Technologie' van Wageningen University & Research (WUR). Duidelijk werd in ieder geval dat de rol van techniek sterk gaat veranderen.
"De ingrediënten voor de ICT-gedreven revolutie naar kringlooplandbouw zijn aanwezig", zo zei Johan Osinga, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee lijkt de technologie opnieuw een belangrijke rol te krijgen in het oplossen van problemen in de landbouwsector.
Technologie maakte namelijk deels ook de landbouwrevolutie in de jaren '50 mogelijk. Het kreeg een leidende rol en de natuurlijke processen in de sector werden naar achteren geschoven. "De trekker heeft de manier waarop we werken bepaald", zo zei Wijnand Sukkel, onderzoeker bij de WUR.
Ecologie wordt belangrijker
Volgens onderzoekers zal technologie in de toekomst niet opnieuw een leidende rol spelen. "We gaan naar een systeem waarin ecologie een belangrijkere rol speelt. Hoe kan de technologie rekening houden met de ecologische processen? Dat is de vraag die gesteld gaat worden", aldus Sukkel. Op de proeftuin wordt onder meer onderzocht hoe ecologie en techniek samen een oplossing voor de problemen in de landbouwsector kunnen vormen.
Dit blijkt uit het onderzoek naar strokenteelt. Monoculturen, die mede zijn ontstaan door de ontwikkeling van diverse technologieën, blijken niet de hoogste opbrengsten te geven. "Strokenteelt is productiever en wordt ook steeds beter mogelijk", zegt Dirk van Apeldoorn, onderzoeker bij de WUR. "Dit komt door het feit dat randrijen meer licht vangen. Ook is de ziektedruk van phytophthora minder aanwezig in een strokenteeltsysteem."
Bodemverdichting
In het onderzoek naar bodemverdichting blijkt dat ecologie en techniek samen een belangrijke rol kunnen spelen. Bodemverdichting is voor 45% van de Nederlandse landbouwsector een probleem en zorgt gemiddeld voor 10% lagere opbrengsten. "Dit terwijl de ecologische processen in de bodem juist voor een veerkrachtiger systeem zorgen." In de toekomst kunnen ook systemen met gps-rijpaden en robots hier een bijdrage aan leveren.
Volkert Engelsman, CEO bij Eosta, en Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van de provincie Flevoland, juichen de integrale aanpak van de proeftuin toe. De gedeputeerde kaartte wel aan dat het onderzoek praktijkgericht moet zijn, omdat hij op zijn eigen akkerbouwbedrijf merkt dat theorie en praktijk niet altijd overeenkomen.
Het financiële plaatje
Appelman is van mening dat de landbouwsector diversiteit en veerkracht moet hebben, maar het moet wel in een grootschalig systeem passen. Dit zegt ook Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw. "Ideeën als bomen in het land zijn interessant, maar moeten ook economisch doorgerekend worden. De schaduw van bomen heeft mij tot nu toe altijd geld gekost, behalve dit jaar."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880063/in-hoeverre-zal-de-rol-van-techniek-veranderen]In hoeverre zal de rol van techniek veranderen?[/url]