Shutterstock

Inside Akkerbouw

'Eerlijke prijs voor knolselderij is een must'

25 September 2018 - Niels van der Boom

Telers van knolselderij sluiten het oude seizoen af met verlies. Ondanks dat de oude oogst lang wordt verwerkt, heeft dit niet voor een rendabel prijsniveau gezorgd. De hoop is gevestigd op de aanstaande oogst, maar die is getekend door droogte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Knolselderij Telersvereniging Nederland doet sinds 1999 proefrooiingen bij een vaste groep leden, verspreid door Nederland. Half september heeft het de eerste proefrooiing gedaan, uitgevoerd door teeltadviesbureau Delphy. Het resultaat daarvan is de laagste in 19 jaar tijd.

Laagste opbrengst sinds meting
De eerste cijfers komen uit op een gemiddelde opbrengst van 19 ton per hectare, wat bijna 40% onder het gemiddelde van alle jaren is. De jaren 2006 en 2013 waren eveneens zeer droog, toen bevond de opbrengst zich op 22 en 23 ton per hectare. Knolselderij kan in de herfstmaanden nog flink bijgroeien, tot 80 gram per week. Het aantal groeidagen is leidend voor de opbrengst.

40

procent

ligt de opbrengst lager dan gemiddeld

"Onze ervaring is dat de gewassen nog een redelijke opbrengst kunnen behalen, maar het verlies wordt niet goedgemaakt", zegt Kees Vrolijk, voorzitter van de Knolselderij Telersvereniging Nederland. "De knollen kunnen bij wijze van tot Kerst doorgroeien, maar ze moeten ook fatsoenlijk gerooid kunnen worden. Vorst is de grootste bedreiging."

Eerlijke prijs
Vrolijk, zelf akkerbouwer in West-Brabant, heeft (net als veel collega’s) het oude seizoen met zeer lage prijzen afgesloten; ondanks dat er ook eind september nog mondjesmaat oude oogst wordt geladen. "De oogst van 2017 kwam gemiddeld uit op 65 ton per hectare. De hoogste ooit in onze proefrooicijfers", aldus Vrolijk.

"De industrie kwam echter pas zeer laat aan de markt. We merken dat de handel nu al bezig is om de prijsverwachtingen voor komend seizoen te temperen. Met onze proefrooicijfers als achtergrond zijn wij van mening dat een eerlijke prijs een must is. De tonnen komen er simpelweg niet."

Europees beeld
De vereniging heeft tevens een marktoverzicht voor de teelt in Europees verband gemaakt. "In Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben de gewassen allemaal veel hinder ondervonden van droogte. Ook hier ligt de opbrengst fors lager", weet Vrolijk.

"Exportland Polen, waar eveneens veel knolselderij wordt geteeld, is een onvoorspelbare factor. De resultaten zijn wisselend. De zomer is redelijk verlopen, maar het droge voorjaar is het probleem geweest. De gebieden waar knolselderij voor de bewaring wordt geteeld (in het midden en noorden van het land), kennen naar verwachting een redelijke oogst. In het zuidwesten is het extreem droog." Elders in Oost-Europa: Hongarije, Tsjechië en Roemenië liggen de opbrengsten eveneens laag.

Knolselderij wordt vooral in het voorjaar (na het planten) beregend om ze aan te laten slaan. In de zomermaanden beregenen is ongewoon. "Telers kunnen veelal wel beregenen, maar hebben ervoor gekozen om hun aardappelen en uien te beregenen", weet Vrolijk. "Een kostendekkende teelt is een must dit jaar."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden