Shutterstock

Nieuws Kringlooplandbouw

Btw-verhoging botst met landbouwvisie

10 September 2018 - Herma van den Pol - 3 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) presenteerde zaterdag 8 september haar nieuwe landbouwvisie. "Ik ben van mening dat de toekomst van de landbouwsector gevonden wordt in kringlooplandbouw." Een onderdeel daarvan is dat er meer betaald moet worden voor voedsel, maar dat botst met de btw-verhoging op groenten en fruit.

In de visie van landbouwminister Schouten speelt kringlooplandbouw de hoofdrol. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de bodem. Dat is nodig, omdat de toekomst nog meer uitdagingen met zich meebrengt: klimaat, duurzaamheid en natuur. "Via de bodem brengen we de natuur en de landbouw meer in balans", aldus Schouten.

Positieve reacties
De reacties van verschillende landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) zijn lovend over de visie van Schouten. Wel vragen de organisaties zich af hoe Schouten deze visie werkelijkheid gaat laten worden; zo vormt het mestbeleid een grote hindernis om kringlooplandbouw door te voeren.

Daarnaast is het belangrijk dat Schouten stelt dat de veestapel niet kleiner hoeft te worden. "We gaan de mest van de koeien en kippen nodig hebben om kunstmest volledig te vervangen. Daarbij moet varkensmest niet meer gemend worden met rundveemest. Ook is de scheiding van urine en poep aan de bron nodig, om zo de vorming van ammoniak tegen te gaan."

Helma Lodders (VVD) reageerde ook positief op de visie: "Het is een plan met lef en ik ben blij met de verwaarding voor de sector. Het gebruik van grondstoffen van elkaar en het gebruik van grondstoffen dicht bij huis zijn goede ontwikkelingen. De focus op innovatie biedt op regionaal en internationaal gebied kansen. Zo kunnen we onze positie als koploper blijven versterken."

Kritische consument
Echter, er is niet alleen maar lof voor het plan. Een belangrijk onderdeel van de visie is namelijk een prijsverhoging voor voedsel. "Dit gaat niet alleen over boeren, maar ook over consumenten. Ook gaat het over de waardering die we hebben voor ons voedsel en voor degenen die het voedsel produceren." Dat laatste levert frictie op, zo blijkt uit reacties via onder meer NU.nl.

Recent vond er al een btw-verhoging plaats op groenten en fruit: van 6% naar 9%. Dit maakt gezond voedsel duurder, en met name degenen met een gemiddeld en lager inkomen ondervinden daar hinder van. Er is daardoor onder die groep amper de mogelijkheid om meer te kunnen betalen voor gezond voedsel.

De consument pleit daarom voor een andere aanpak. Er moet volgens hen kritisch gekeken worden naar het voedsel dat weggegooid wordt en daarnaast zou er een hogere belasting op ongezond voedsel moeten komen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Westbrabander 10 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879882/btw-verhoging-botst-met-landbouwvisie][/url]
BTW verhoging is geen enkel probleem voor de consument, supermarkt gaat gewoon nog scherper inkopen.
john 10 September 2018
van agf wordt het meeste weggegooid.. btw verder verhogen op deze producten lijkt me verstandig zodat mensen niet meer kopen dan ze opeten. Op deze manier wordt er veel minder voedsel verspilt.
AJ 11 September 2018
Mooie woorden, alleen het allerbelangrijkste is vergeten, hoe is dit te realiseren in een internationale markt waar de supermarkt kunnen inkopen.
Joost 11 September 2018
We moeten niet vergeten dat we in een overschottenmarkt zitten. Dus hoe meer de consument wegmietert hoe beter. Anders gaan producten straks weer helemaal aan bodemprijs bij de boer het erf af. Bovendien zitten we ook nog met een europese vrije markt dus als er ergens anders goedkoper (lees niet kringloop) geproduceerd wordt zullen de Aldi en de Lidl zich om het hardst inspannen dat goedkope voedsel aan te bieden. Zelfs lieve Carola zal daar voor een paar cent om een kilo groente gaan, let maar op.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden