Aangeboden door ENGIE

Top 5 uitdagingen in aardappelbewaring

28 Augustus 2018

De grootste uitdagingen in aardappeltelend Nederland zijn indroging en drukplekken. Daarna volgen het ontstaan van kiemen, zilverschurft en rotnesten. Dat blijkt uit het onderzoek van ENGIE Refrigeration onder Nederlandse aardappeltelers.

ENGIE wil met het onderzoek inzicht krijgen in de verborgen wensen van de telers en ontwikkelingen in de markt. Met de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden komt hun grootste zorg niet als een verrassing. Geen perceel of met buitenlucht geventileerde bewaarplaats ontkomt aan de droge, warme condities. Koelen met buitenlucht is nagenoeg onmogelijk, waardoor de kans op indroging toeneemt.

De wil om te investeren
Om de top 5 van uitdagingen bij de aardappelbewaring aan te gaan, geeft 62% van de ondervraagden aan in de toekomst hoogstwaarschijnlijk te investeren in nieuwe bewaartechnologieën. Het gros van de ondervraagde telers (73%) geeft de voorkeur aan een investering in mechanische koeling. Daarmee zijn zij niet meer afhankelijk van de buitenlucht en maakt het niet langer uit of het buiten warm of vochtig is. Circa 25% van de respondenten geeft aan al binnen 1 jaar te willen investeren, 42% binnen 3 jaar.

Minder dan 3% indroging
De resultaten bevestigen de trend die ENGIE ook onder haar eigen opdrachtgevers signaleert. "Voor aardappeltelers is kwaliteitsbehoud van de aardappel tijdens het bewaren essentieel. Hoe langer zij de kwaliteit kunnen behouden, hoe meer ruimte zij hebben om het juiste verhandelmoment te kiezen", aldus Gert Jan Knippenberg, Business Development Manager bij ENGIE Refrigeration.

Hij vervolgt: "Indroging, de grootste uitdaging, is met mechanisch koelen beperkt tot minder dan 3%. Het is niet voor niets dat we een toenemende vraag zien naar deze bewaartechnologie. Hiermee is weersonafhankelijk bewaren mogelijk. Dat biedt perspectief, zeker in droge periodes als deze."

Stabiele omstandigheden
Naast aardappeltelers kloppen ook meer uientelers bij ENGIE aan voor een systeem om buitenluchtonafhankelijk te drogen en te bewaren. "Met mechanisch koelen kunnen zij de uien na de oogst drogen, opwarmen en gekoeld opslaan. Daarmee zijn zij zeker van een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de bewaring. Dat komt de kwaliteit van hun producten ten goede", zegt Knippenberg.

Van de ondervraagden verbouwt 80% tussen de 10 en 70 hectare aardappelen. Van hen verwacht 65% dat hun areaal de komende 3 jaar gelijk blijft. Circa 66% van de zetmeelaardappelproducenten bewaart zijn aardappelen op dit moment losgestort, net als 75% van de consumptieaardappelproducenten.

Kistenbewaring
Daarentegen geeft 87% van de pootgoedaardappeltelers van aan de aardappelen in kisten te bewaren. De aardappeltelers werken voor de bewaring voornamelijk met buitenlucht, gaskachels en kiemremmers.

www.koudetechniek.engie-services.nl/

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden