Nieuws Handelsoorlog

Trump bewapent boeren met miljarden

28 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 6 reacties

In een eerste ronde van financiële maatregelen om een wereldwijde handelsoorlog te overleven, stelt de overheid in Amerika $6 miljard beschikbaar aan akkerbouwers, varkens- en melkveehouders. Dat is de helft van het totale beschikbare budget. Naast steun, gaat de overheid ook zelf producten opkopen.

Het Amerikaanse landbouwministerie, US Department of Agriculture (USDA), liet maandag 27 augustus weten dat er per direct $6 miljard beschikbaar wordt gesteld voor de landbouwsector. Het gaat om een noodplan ter waarde van $4,7 miljard, die het inkomensverlies van boeren moet compenseren. Zij worden getroffen door de handelsoorlog, die vooral tegen China woedt.

3,6

miljard

dollar is beschikbaar voor de sojasector

Daarbij gaat de federale overheid $1,2 miljard inzetten om agrarische producten op te kopen. Het gaat dan om producten die hard worden geraakt door tegenmaatregelen van de exportlanden. Tot slot wordt er $200 miljoen vrijgemaakt om nieuwe afzetmarkten aan te boren.

Soja zwaarst getroffen
De Amerikaanse landbouw wordt vooral geraakt door Chinese maatregelen en het gebrek aan afzetmogelijkheden voor sojabonen. Voor deze sector is dan ook $3,6 miljard beschikbaar. Daarnaast gaat er $290 miljoen naar de varkenssector en $127 miljoen naar de zuivelsector. Ook is er $277 miljoen voor katoen, $156 miljoen voor sorghum, $119 miljoen voor tarwe en $96 miljoen voor maïs beschikbaar.

Het hulpplan gaat dinsdag 4 september in, de dag na Labor Day. In een statement laat het USDA weten dat het over maximaal $12 miljard beschikt, om zodoende de landbouw te steunen. Dit nieuws werd eind juli al bekend, maar details bleven tot nu toe uit.

Steun gefaseerd invoeren
"Op voorhand was bekend dat de landbouwsector als eerste zou worden getroffen door de onterecht ingestelde importheffingen", zei USDA-secretaris Sonny Perdue tijdens een persconferentie. "Daarnaast was er grote economische druk op boeren, zelfs zonder de heffingen. De steun wordt gefaseerd ingevoerd, zodat we rekening kunnen houden met nieuwe ontwikkelingen, zoals de deal met Mexico. Er zal de komende maanden meer duidelijk worden over verdere steun."

Een gedeelte van het geld is afkomstig van de Commodity Credit Corp (CCC). Deze overheidsorganisatie werd in 1933, ten tijde van de Grote Depressie, opgericht. De CCC is geautoriseerd om boeren te steunen met leningen, of om bijvoorbeeld een product uit de markt te nemen. Zij bepalen hoeveel steun ieder individueel bedrijf ontvangt. Dit is mede afhankelijk van de zwaarte van de heffing en hoelang deze aanhoudt.

Dalend inkomen
Niet iedereen komt in aanmerking voor steun. Zo mogen ondernemers tussen 2014 en 2016 maximaal een bruto-inkomen van $900.000 hebben gehad. Per persoon of bedrijf kan maximaal $125.000 worden ontvangen. Het gemiddeld bedrijfsinkomen in de Verenigde Staten is sinds 2013 met 50% gedaald. Dit jaar neemt het naar verwachting met 6,7% af. Dat is het laagste niveau in 12 jaar tijd.

De USDA Marketing Service reguleert het kopen van grondstoffen. Dit gebeurt de komende maanden in 4 tranches, zodat er ook rekening kan worden gehouden met bewegingen van de markt. Het gaat om een breed palet (van varkensvlees en zuivel tot sinaasappels en noten). De heffingen vanuit China treffen de export het meeste. Echter, ook de Europese Unie, Mexico en Canada hebben een importtaks ingesteld.

Trump heeft steun van 'zijn' boeren hard nodig

Het is niet vreemd dat Trump 'zijn' boeren beschermt. De landbouwexport naar China bedroeg in 2017 bijna $20 miljard, waarvan $12 miljard aan sojabonen, $1 miljard aan katoen en $600 miljoen aan varkensvlees. Grote landbouwstaten als Illionois, Iowa, Minnesota en Nebraska steunden Trump bij zijn aanstelling als president in 2016. In november vinden de tussentijdse verkiezingen plaats, waardoor steun gewenst is. Ondanks het nieuws sloot de Chicago Board of Trade (CBoT) maandag lager. Het prijsniveau van soja ligt 17% lager dan voor de invoering van de Chinese importheffingen. De prijzen voor varkensvlees zijn inmiddels met 30% gedaald.

NAFTA-onderhandelingen
De vleesprijzen stegen maandag 27 augustus wel met 5%, wegens een handelsdeal die Trump met Mexico heeft gesloten. Deze deal maakt het handelsverdrag NAFTA overbodig, aldus de president. De overeenkomst is zonder Canada gesloten. Mexico zal hierdoor naar verwachting zijn heffingen op onder andere varkensvlees en kaas verwijderen. Trump gaat nu met Canada in gesprek, maar dreigt met heffingen te komen als het land zijn importheffing van 300% op Amerikaanse zuivel niet laat vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
info 28 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10879762/trump-bewapent-boeren-met-miljarden][/url]
Wat is die trump dom
Abonnee
Vrij grof 29 Augustus 2018
Prima kerel!
NL heeft een boycot tegen Rusland( MH17)
En de agrarische sector moet maar zien hoe het de producten op andere markten gaat slijten zonder enige compensatie!
Wij hebben hier een klote regering die tegen alles is wat geld probeert te verdienen!!
Hornyboy 31 Augustus 2018
Nederland is niks . Nederland heb rusland nodig olie en gas
Jpk 3 September 2018
De ned perentelelers bloeden door de boycot van de eu een stabiele markt die rusland heette is met een pennesstreek opgeheven
Drikus 3 September 2018
De belooft lage prijzen en dus meer bedrijven die het niet redden en banken die onderpanden in waarde zien dalen . Zo onstaat er na even een oppepper weer een crisus die zijn weerga niet kent .
Abonnee
dollar 4 September 2018
Het constant bijdrukken van dollars zal op termijn de VS in diepe crisis storten.
Het probleem zit hem in het pappen en nat houden van Europa versus Amerika.
Europa heeft niet in de gaten hoe sterk zij eigenlijk zijn op de wereldmarkt.
Nog altijd laten we ons ringeloren door Amerika.
Het is te hopen dat de staatsschuld van Amerika ons niet zal meesleuren in hun val.
In deze val zal blijken hoe belangrijk de Nederlandse/ Europese landbouw is.
En dat Europa heel makkelijk op eigen benen kan staan.
Amerika zal eerst moeten gaan moderniseren op alle facetten waar van men denkt dat de wereld op hun zit te wachten.
Amerikaanse droom is en wordt een nachtmerrie.
hans 5 September 2018
Het constant bijdrukken van .....EURO'S! De dollar heeft de olie als onderpand, de euro .... niks. De dollar kan op een maak-industrie drijven, de euro op een sociale gedachte.
Europa sterk op de wereldmarkt? Ja, met invoer, betaald door WC-papier.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden