Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers hebben dit jaar soms 2 maanden moeten beregenen om de gewassen in leven te houden. Afnemer en groenteverwerker Ardo in Zundert komt telers daarom tegemoet met een beregenpremie. De hoogte van deze premie hangt af van de opbrengst.
Bij de aardappeltelers die fritesaardappelen op contract telen, is het dit seizoen een pijnpunt. Naast de lage opbrengst en fijne sortering zijn soms hoge kosten gemaakt om het gewas in leven te houden. Hier staat geen vergoeding tegenover en dat steekt.
Extreem seizoen
Ardo in Zundert, onderdeel van de Ardo Groep (een producent van diepgevroren groenten, fruit en kruiden), komt de telers tegemoet na dit extreme seizoen. "In het teeltcontract en de contractprijs wordt rekening gehouden met 1 á 2 keer beregenen per seizoen", legt teeltbegeleider Arthur van Veen uit. "Dit jaar doet 5 of 6 keer ook mee. Na overleg tussen de telerscommissie en Ardo BV in Zundert wordt er een beregenpremie uitbetaald. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt."
De prijsverhoging is gelieerd aan de geleverde kilo’s. Zo hoopt Ardo te stimuleren dat de telers voor de maximale opbrengst gaan, en daarmee ook de maximale premie willen behalen. Afhankelijk van de teelt wordt 10% tot 20% van de basiscontractprijs uitbetaald.
Als rekenvoorbeeld neemt Van Veen boerenkool: "Een niet-beregend gewas levert dit jaar misschien maar 20 ton per hectare op. Met beregenen is dat het dubbele. De premie is dan zeker lonend voor alle meerkosten die zijn gemaakt." De extra uitbetaling geldt voor 3 bladgewassen: spinazie, boerenkool en snijbiet.
Extra zaaien
Ondanks het beregenen liggen de opbrengsten dit jaar fors lager. Het gecontracteerde volume groentegewassen is dit seizoen stabiel gebleven, wat een tekort oplevert. Ardo tracht daarom de telers over de streep te trekken om alsnog een gewas te zaaien. "Voor veel gewassen is het inmiddels te laat. Alleen spinazie kan nog worden gezaaid", licht Van Veen toe.
"Wij nemen voor de laatste zaaiweken de zaaizaadkosten voor eigen rekening en zo hopen we extra interesse te wekken. De beregenvergoeding is dan niet meer van toepassing, omdat er recentelijk wat buien zijn gevallen. Bovendien is er geen sprake meer van extreem weer met 30 graden", aldus Van Veen.
De fabriek in Zundert contracteert jaarlijks zo’n 1.000 hectare spinazie in West- en Midden-Brabant. Ardo heeft in totaal 20 vestigingen, verspreid over Europa. Naast bladgewassen, worden er in Nederland ook sperziebonen, peengewassen en erwten geteeld. Deze producten worden in België verwerkt bij zusterbedrijven.