Nieuws Valuta

Lijden andere markten onder val van Turkse lira?

13 Augustus 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Turkse lira donderde maandag 13 augustus verder omlaag. In de ochtend was €1 even 8 lira waard, waarna stabilisatie optrad op een niveau van 7,6 lira per euro. De waarde is in 1 week tijd met 30% gedaald. De minister van Financiën laten weten maandag nog met plannen te komen om de rust te herstellen.

De lira staat onder grote druk, mede door de verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten (VS). Dat heeft voornamelijk met de hechtenis van de predikant Andrew Brunson te maken. De VS neemt de nodige maatregelen tegen Turkije, omdat het land weigert de voorganger vrij te laten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde afgelopen weekend hard uit naar de VS. Zo zei hij dat Turkije in een "economische oorlog" is verwikkeld. Ook wees hij een regeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af.

Geen renteverhoging Turkse centrale bank
De Turkse centrale bank kondigde 13 augustus een aantal maatregelen aan om de sterke koersdaling van de lira tegen te gaan. Zo worden de reserve-eisen voor lira’s en buitenlandse valuta’s voor Turkse banken verlaagd en stelt de centrale bank 'alle noodzakelijke liquiditeit' beschikbaar voor banken. De gehoopte renteverhoging zat er overigens niet in. Na de aankondiging van de centrale bank liep het waardeverlies voor de lira iets terug.

De minister van Financiën (Berat Albayrak), de schoonzoon van Erdogan, kondigde al aan dat autoriteiten maandag met een actieplan komen. De stappen moeten de rust op de financiële markten herstellen. Het is echter zeer de vraag of dit gaat helpen. De belangrijkste zorg van de financiële markten lijkt te zijn dat Erdogan (via zijn schoonzoon) de centrale bank van Turkije onder druk heeft gezet om de rente niet verder te verhogen. Dit terwijl de inflatie in Turkije fors blijft stijgen.

Besmettingsgevaar opkomende markten
Ondertussen lijkt de crisis een besmettingsgevaar op te leveren voor de beurzen van de opkomende markten, waar internationale beleggers geld lijken weg te halen. De aandelenbeurzen in het Verre Oosten zijn maandag fors gedaald. De val van de lira, die een nieuw dieptepunt bereikte, zorgde voor onrust onder beleggers en sleepte ook andere valuta van opkomende markten mee.

De Japanse yen die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd, zat daarentegen in de lift en drukte op de Japanse exportbedrijven. In Tokio sloot de Nikkei-index 2% lager op 21.857,43 punten. Automaker Toyota en camerafabrikant Canon, die veel producten verkopen in het buitenland, zakten respectievelijk met 2,1% en 2,5%.

Ook de Japanse banken verloren terrein, in navolging op Europese en Amerikaanse banken. Mitsubishi UFJ Financial Group verloor 2,8% en Mizuho Financial Group daalde met 1,3%. De grondstoffenbedrijven werden ook van de hand gedaan door zorgen over de opkomende markten. De beurs in Shanghai raakte 1,1% kwijt en in Hongkong leed de Hang Seng-index een tussentijds verlies van 1,6%. De Kospi in Seoul leverde 1,6% in en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,5%.

Beurzen in Europa ook omlaag
Ook op de Europese aandelenmarkten heeft de onrust tot koersverliezen geleid. Zo zijn er zorgen over de blootstelling van de Europese bankensector aan Turkije. De AEX-index verloor maandag in het eerste handelsuur 0,6%. De koersval van de Turkse munt sleept ook andere valuta’s omlaag. Zo heeft de euro flink wat terrein prijsgegeven, ten opzichte van de dollar. De euro zakte maandag onder het niveau van 1,14 dollar tot 1,1371 dollar per euro.

Lees meer op Business Insider:
Erdogan probeert valutacrisis te bezweren met oproep om de lira te stutten
Crisis komt door gebrek aan kennis over rol van de centrale bank
Deze grafiek laat zien waarom een no deal ook voor Nederland een ramp is

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden