Nieuws Gewasbescherming

'Neonicotinoïden niet zomaar te vervangen'

31 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Bayer heeft het verbod op de neonicotinoïden geaccepteerd, maar dat betekent niet dat de ophef rondom de middelen over is. Ook Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ging in op de kwestie.

Hoewel Bayer het verbod op de middelen geaccepteerd heeft, gaat het bedrijf wel in beroep tegen het verbod. Dit doet het bedrijf niet om neonicotinoïden opnieuw toegelaten te krijgen, maar omdat de uitspraak gevolgen kan hebben voor de toelating van andere gewasbeschermingsmiddelen.

Daarbij laten een aantal andere gewasbeschermingsmiddelenbedrijven weten dat het verbod op neonicotinoïden geen voordelen voor het milieu oplevert. Dit omdat de alternatieven niet per se een lagere milieudruk hebben. Schouten geeft in een Kamerbrief aan dat Nederland dit ook bij de Europese Commissie (EC) heeft benadrukt.

Die bedrijven zeggen dat het belang van 1 werkzame stof afgewogen moet worden tegen de alternatieven. De minister geeft aan dat het in de huidige wetgeving nog niet mogelijk is dit mee te nemen in de besluitvorming. Overigens geeft Schouten ook aan dat ze geen voorstander is van het zo maar vervangen van neonics. Ze zet liever in op niet-chemische middelen of middelen met een laag risico.

De 'Bee Guidance'
Een ander probleem voor die bedrijven is dat de neonicotinoïden verboden zijn op basis van een niet vastgesteld toetsingscriterium: de Bee Guidance. Als reactie daarop geeft Schouten aan dat deze 'Bee Guidance' slechts aanvullend gebruikt is bij de beoordeling. "Echter, de Bee Guidance zal op korte termijn wel vastgesteld gaan worden."

Schouten geeft daarnaast aan dat ze waarschijnlijk geen derogatie voor het gebruik van neonicotinoïden in Nederland aan gaat vragen. Op Europees niveau is er zelfs geen ruimte voor een derogatie, dat kan alleen op nationaal niveau (in het geval van een noodsituatie).

Ongelijk speelveld
"Wanneer 1 lidstaat een nationale vrijstelling verleent voor een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel, dan kan dit leiden tot een ongelijk speelveld", zo laat de minister weten. Daarom is het belangrijk dat de lidstaten zorgvuldig omgaan met het instrument van vrijstellingen. Schouten zal deze situatie in de gaten houden.

Als laatste gaat Schouten in de Kamerbrief in op het gebruik van glyfosaat. Ze is niet van plan om het gebruik van glyfosaat uit te faseren, maar ze gaat wel in gesprek met de Duitse landbouwminister om te kijken naar alternatieven. Ook is ze in gesprek met LTO Nederland over het terugdringen van het gebruik van glyfosaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Jpk 1 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879458/neonicotinoiden-niet-zomaar-te-vervangen][/url]
Bayer gaat terecht inhoger beroep tegen het gerechtshof in luxenburg over de nicotines alle sectoren die met gewasbeschermiing te maken hebben is het zeer verstandig om bayer hier te ondersteunen voor de opbrengsten en kwaliteit van de open teelten
Abonnee
betweter 1 Augustus 2018
het stikt van de trips en vlinders en dus rupsen.
nog nooit zoveel gezien en gevoeld.
Peter34 11 Augustus 2018
de VS rechters en jury ook al niet aan te spreken op feiten. ook daar een en al emotie
https://nos.nl/artikel/2245659-miljoenenboete-voor-monsanto-bedrijf-wist-al-jaren-van-mogelijk-gevaar-roundup.html

volgens de gebruiken in de VS gaat de producent in beroep. en wint dat vast weer.
maar er komt een tijd dat de feiten het geen winnen van de trots, hebzucht en angst : allemaal =emoties.

hoe lang laten we ons nog in de luren leggen? opdat we niet op zoek gaan naar echte alternatieven voor landbouw?
Einstein 12 Augustus 2018
Er is een heel goed alternatief petertje en dat is hongersnood in het westen, en dat kon wel eens dichterbij zijn als wij allemaal denken!
Einstein 12 Augustus 2018
De maya's zijn ook opeens uitgestorven en niet door het gebruik van insecticides.
Peter34 13 Augustus 2018
Einstein schreef:
De maya's zijn ook opeens uitgestorven en niet door het gebruik van insecticides.

en zo zijn er nog legio mogelijke oorzaken te bedenken: afrikaanse invasie, moslimdominantie, enorme zeespiegelstijging (+60 mtr), D66 komt aan het bewind en schaft het krijgen van kinderen en recht op natuurlijke dood af, volgend jaar helemaal geen regen meer, chinezen kopen alle NL landbouwgrond op voor hun eigen voedselvoorziening.....
reageer eens inhoudelijk Einstein.
Berry 13 Augustus 2018
Kopt Einstein. Voor runderen is in delen van Europa te weinig voedsel. De oostvaardersplassen zijn hier niets bij
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden