Nieuws Suikerbieten

'Uitstel bietencampagne is niet gewenst'

23 Juli 2018 - Niels van der Boom - 11 reacties

De suikerbieten op lichte grond laten letterlijk het hoofd hangen, met name door de droogte en hoge temperaturen. Suiker Unie volgt de situatie nauwlettend, maar neemt nog geen besluit of de bietencampagne later van start gaat.

Gert Sikken, agrarisch directeur van Suiker Unie, is helder: "Deze droogte gaat effect hebben op de bietenoogst. Hoe groot het effect is, kunnen we lastig kwantificeren. Begin juli hebben we voor het laatst bericht, toen was het droog en de situatie is zeker niet verbeterd."

Stress kost suiker
Sikken durft zich niet te wagen aan voorspellingen van de opbrengst. Wel weet hij dat stress in de plant voor een opbrengstverlies van 200 tot 300 kilo suiker per dag, per hectare zorgt. Zowel droogtestress als hittestress zijn goed waarneembaar in de planten.

Eind juni en begin juli heeft Suiker Unie de telers een voorlopige planning gestuurd. "Voorlopig", benadrukt Sikken, "want de definitieve campagneplanning stellen we pas half augustus vast. Dan zijn we enkele weken verder en kunnen we hopelijk meer zeggen. De planning die tot nu toe is gemaakt, is gebaseerd op de situatie in juni."

Heeft uitstel effect?
De directeur kan zich niet herinneren dat de bietenoogst ooit door droogte werd uitgesteld. "Het is de vraag of dit helpt. Het is niet uit te sluiten dat de campagne later start, maar dan moet het wel effect hebben. Zijn de omstandigheden dan beter? Dat is lastig te zeggen. Bovendien zijn we niet gecharmeerd van hergroei aan het einde augustus. Dat werkt eigenlijk alleen maar negatief en kost veel suiker. Het liefst willen we altijd zo laat mogelijk starten."

De situatie in het veld heeft onherroepelijke gevolgen voor de beschikbaarheid van pulp. "Het meeste is op voorhand verkocht", weet Sikken. Exacte percentages kan hij niet noemen. "Veehouders willen het graag hebben. Ook de biovergisters bij de suikerfabrieken worden gevoed met bietenpulp. Daar kunnen we iets mee spelen om volume vrij te maken. De voervoorziening gaat echt een ding worden." In 1976, toen een nijpend tekort heerste, werd zoveel mogelijk bietenblad verzameld om veehouders over voldoende voer te laten beschikken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
melkert 23 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879377/uitstel-bietencampagne-is-niet-gewenst][/url]
Is toch heel logisch dat er uitgesteld wordt. Anders is de campagne in december klaar. Kan er nog 3 weken iets bij groeien, anders gaan we hier geen 40 ton leveren. Anders zal iedereen alles doorschuiven naar de laatste leveringsperiode
Abonnee
Kjol 23 Juli 2018
Lijkt me ook logisch idd, zit nog veel te weinig onder om de fabriek draaiende te houden. Mss is de maand augustus zelfs nog wel helemaal kurkdroog, bijzondere tijden.
teler 23 Juli 2018
Als er veel belangstelling is voor later leveren hoop ik dat de fabriek dit aan de telers laat weten.
Kunnen wij ten minste vroeg(er) leveren, zitten nu in januari ingedeeld.
Geef dan maar begin oktober.
Abonnee
Gemengd bedrijf 23 Juli 2018
Echte boeren werken met aftrek van een paar vakantiedagen 365 dagen in het jaar. Verwende boeren werken van begin maart tot eind oktober en gaan dan in winterslaap.
Abonnee
verkoper 23 Juli 2018
200 tot 300 kg/dag bij stress ! Dan hebben wij geen suiker meer met 3 mnd stress ! Alleen nog pulp.
BietenTeler 23 Juli 2018
Het lijkt mij ook logisch dat de fabrieken later beginnen.Anders zijn ze ruim voor kerst al klaar met verwerken vanwege de mindere opbrengst.
Daarbij kan het gewas nog wat langer herstellen.
Abonnee
Flevo Uitje 23 Juli 2018
Ik heb er geen verstand van maar is het niet zo dat wanneer het gaat regenen in augustus de hergroei ook weer veel suiker kost? Nu kost de stress ook veel suiker dus je bent sowieso in de aap gelogeerd.

Ben bang dat wanneer het dalijk een keer wel gaat regenen het niet meer stopt...
Harry 24 Juli 2018
Als je geen zin in de vroeglevering meer hebt, sla je over. Volgens de regels haal je in, in de laatste ronde.
Klaas 25 Juli 2018
Ik beregen de bieten iedere week mee, ze groeien lekker hoor.
henk 29 Juli 2018
Zeg gemengd bedrijf wat kraam je een onzin uit volgens mij heeft niemand jou opgedragen dat je een gemengd bedrijf moest nemen, dit doe je zelf!!
Wie heeft er nu meer verstand?
Of ben je ook 1 van die ezels die de kar van de bank trekt!!!!!!!!!!!!!!!
kluit 29 Juli 2018
Laat ze maar mooi op tijd beginnen ,het heeft alleen maar voordelen
Narcos 29 Juli 2018
Ziet er geweldig uit, suiker al verkocht voor lage prijs, laatste 20 ton gaat er voorlopig niet onder groeien. Dat wordt in een keer een slechte teelt, hopelijk onder goede omstandigheden oogsten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden