Nieuws Brexit

Brexit op maat lijkt niet mogelijk

5 Juli 2018 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De hoofdonderhandelaar van de Britse premier Theresa May heeft haar ministers gewaarschuwd dat er geen mogelijkheid is een om 'brexit op maat' overeen te komen met de Europese Unie (EU). Dat meldt Business Insider.

Volgens The Times heeft de Britse onderhandelingsleider Oliver Robbins vrijdag 29 juni tegen het kabinet van May gezegd dat Brussel de harde opstelling bij de brexit-gesprekken tot het einde gaat volhouden.

2 keuzes
Een minister vertelde dat het kabinet voor een grimmige keuze staat: een brexit in Noorse stijl of een Canadese stijl. In de Noorse variant zou Groot-Brittannië binnen de interne markt blijven, maar moet het zich wel onderwerpen aan de Europese regels waarop het nauwelijks invloed op heeft. De Canadese variant bestaat uit een beperkte vrijhandelsdeal die fanatieke Brexiteers zullen toejuichen, maar op voorhand al op veel weerstand stuit van het Britse bedrijfsleven.

"Ik wist bij het verlaten van de bijeenkomst dat we nog erger in de problemen zitten dan ik al dacht", stelde de minister, die anoniem wil blijven, tegen The Times. "Ik was verbaasd dat hij toegaf hoe slecht we er voor staan. Als ik zou moeten gokken welke richting we opgaan, dan zou ik zeggen dat Downing Street gaat kiezen voor het Noorse model."

We staan er slechter voor dan ik dacht

Weinig tijd over
Vanuit de EU wordt gewaarschuwd dat de Britten nog maar heel weinig tijd hebben om een brexit-deal te sluiten. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad zei vrijdag dat Groot-Brittannië nog een 'laatste kans' heeft om met een acceptabel voorstel te komen.

Premier May staat onder enorme druk om voor een brexit te zorgen die zowel probleemloze handel garandeert en een open Ierse grens, maar ook tegemoet komt aan de eisen van de Brexiteers in haar partij voor onafhankelijkheid van de EU.

Brexit op maat
Afgelopen week vertelde een bron tegen Business Insider dat een model-op-maat zal worden afgewezen. In dat model zouden de Britten alleen wat betreft goederen in de interne markt blijven. "We zullen daar nee op zeggen. Groot-Brittannië gaat dat niet krijgen", zei de bron tegen Business Insider. "We zijn duidelijk geweest over het beschermen van de integriteit van de interne markt. Op het moment dat we Groot-Brittannië toegang geven tot de interne markt voor alleen goederen, dan begint die markt uit elkaar te vallen."

Na de top van vorige week zei Barnier tegen journalisten dat er nog altijd "enorme en serieuze verschillen" zijn tussen de standpunten van de EU en Groot-Brittannië, ondanks dat er wel lichte vooruitgang was geboekt. Het is de verwachting dat May haar opstelling gaat verzachten om de huidige impasse te doorbreken en een mogelijk desastreus scenario zonder deal te vermijden.

Lees meer op Business Insider:
- Er is nog maar heel weinig tijd om een goede Brexit-deal te sluiten
- Bij afschaffing van de dividendtaks, schaart Nederland zich bij deze paradijzen
Bom onder de Brexit: Ierland waarschuwt Theresa May

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
hans 5 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10879165/brexit-op-maat-lijkt-niet-mogelijk][/url]
Wanneer de britten een goede bi-laterale afspraak met één EU-land kunnen maken, kunnen hun producten via dat land de hele EU bereiken. Wanneer dan ook hun pond nog zal zakken levert dat heel veel export op. Goed voor de gewone man in de straat.
Frank 5 Juli 2018
@Hans.
De britten kunnen niet met één EU land afspraken maken, maar alleen met allemaal. Zo werkt de EU nou eenmaal. Dat garandeert ook een lagere mate van wirwar aan regels. Die lagere pond wordt weer teniet gedaan door hogere importheffingen. Lijkt me geen goed idee, die Brexit.
hans 5 Juli 2018
Frank, inderdaad zo werkt de EU nu eenmaal. Weg souvereiniteit. Is dus alleen een staaltje britten pesten. Verdragen met de VS, TIPP, geen probleem. Toegevoegde hormonen in het vlees, GGM plantaardige voeders, niet de britten maar de yankees. En importheffingen, waarom niet op producten uit Azie, kinder en slavenarbeid moeten we toch niet?
Frank 5 Juli 2018
Hans, ik ga alleen in op het onderwerp hier: Brexit. Het is gelijke behandeling voor de Britten en alle andere niet-EU landen. Geen enkel land kan met één EU land over importheffingen onderhandelen. Dat is nou juist een van de belangrijke punten van de EU.
Dat de Britten gekozen hebben voor iets dat zeer waarschijnlijk juist niet in hun voordeel werkt, is echt hun probleem. Britten pesten Britten en niemand anders.
Peter34 5 Juli 2018
@hans. zo hebben we onszelf aan Brussel uitgeleverd? Bilateraal mag niet en die onderwerping gaat de NL landbouw veel kosten.
Wat hebben we nou aan de EU, die volgens de grote jongens (die de slippen van het grootkapitaal dragen) zo goed zou zijn.
Hoe eerder we er afscheid van nemen, hoe eerder we vrij zijn om net als de Britten handel te drijven, bijvoorbeeld met Rusland. Zonder diktaten van het hypocriete brussel.
hans 5 Juli 2018
Frank, dat is het juist NIET, gelijke behandeling voor de Britten en alle andere niet-EU landen. De EU regering wil de britten pakken, ook al kost dit enkele landen klauwen met geld.
De enigste britten die echt last van de Brexit zullen hebben zijn de London-city-bank zakkenvullers, omdat de geldstromen anders gaan lopen.

Peter, Nederland weer handel met Rusland zal nog wel even duren. Men heeft zich met de MH17 onderzoekscommissie in een onmogelijke positie gemanouvreerd.
Frank 13 Juli 2018
"De EU regering wil de britten pakken, ook al kost dit enkele landen klauwen met geld."

Hoe kom je hierbij?

"Men heeft zich met de MH17 onderzoekscommissie in een onmogelijke positie gemanouvreerd."
Hoe bedoel je dat? Dat bewezen is dat de Russen het gedaan hebben en we daardoor niet meer met ze zullen gaan handelen?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden