Nieuws Droogte

'De term droogte is erg complex'

5 Juli 2018 - Niels van der Boom - 5 reacties

"De term droogte ligt complexer dan men denkt", zegt Richard de Jeu, oprichter en technisch directeur van ruimtetechnologiebedrijf VanderSat. "Voor de meeste mensen is het een gebrek aan regen, maar er speelt meer mee." Op dit moment is het 30% droger dan gemiddeld, zo berekende het bedrijf op basis van eigen satellietbeelden.

VanderSat berekende vorig jaar dat het in Nederland eind juni 20% droger was dan normaal. Oprichter en CTO Richard de Jeu noemde het de ergste droogte in 15 jaar. Echter, voldoende regen viel kort daarop, waardoor 2017 helemaal niet zo droog eindigde.

Droogte wordt gewoon
We zijn dit jaar ruim 1 week later en wederom is het erg droog. "Vergeleken met de afgelopen 15 jaar is de droogte van 2018 een van de ergsten in Nederland", aldus De Jeu. "In 2013 en 2017 was het ook behoorlijk droog. Het lijkt steeds normaler te worden." Op basis van eigen satellietdata berekende het bedrijf dat het begin juli 30% droger is dan normaal.

Verschillende Amerikaanse, Europese en Japanse satellieten worden door het bedrijf gebruikt om te meten hoe droog het wereldwijd is. Er wordt daarbij niet alleen naar de neerslag gekeken, maar ook de invloed van de grondsoort en het beschikbare grondwater wordt meegenomen, net als de temperatuur van de bodem en het gewas.

Grondwater
Directeur Water Management Jaap Schellekens: "Welk gezichtspunt hanteer je bij het beoordelen van de droogte? Wordt er puur naar de neerslag of verdamping gekeken? Echter, ook de grondsoort en beschikbaarheid van water voor beregenen spelen een rol. Op de satellietbeelden zie je de invloed van het grondwater. Het Groene Hart is daar een goed voorbeeld van; ondanks weinig neerslag is het er niet droog, omdat er nog voldoende water in de bodem zit."

"De kaart van het KNMI, waarop het doorlopend potentieel neerslagoverschot wordt weergegeven, kijkt naar de straling voor de verdamping. Is er geen water voorhanden, dan verdampt het ook niet. Dit bepaalt de echte droogte. Wordt op grote schaal beregend, dan zien we dit terug in de beelden. Per perceel is dat (nog) niet het geval. Bovendien wordt ’s nachts gemeten, zodat het effect enigszins wordt genivelleerd", aldus Schellekens.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Links: het gemiddelde over juni 2018. - Rechts: versus de vorige 5 jaar.

VanderSat maakte een kaart van de gemiddelde bodemvochttoestand in de maand juni. Hierop is de invloed van het grondwater goed zichtbaar. Wordt de maand echter vergeleken met de voorgaande 5 jaren, dan is het beeld gelijkmatiger. De droge Achterhoek en het zuidoosten van Noord-Brabant blijven goed zichtbaar als gortdroge gebieden. De invloed van verdamping door verschillende gewassen is relatief gelijkmatig.

Enorme verschillen
De claim dat het 30% droger is dan gemiddeld verschilt lokaal enorm. "Het gaat werkelijk van 0% tot 100%", weet Schellekens. "Vorig jaar ging het eind juni om 20% droger, ten opzichte van de voorgaande 15 jaar. Dit jaar hebben we een kortere periode van 5 jaar gepakt. Wat ook meespeelt is de veranderende waterkwaliteit als gevolg van de droogte."

Het gehalte bodemvocht meet de satelliet tot een diepte van 5 centimeter. Dat lijkt weinig, maar volgens het bedrijf heeft de toplaag een goede voorspellende waarde voor de grondwaterstand. Met behulp van rekenmodellen wordt de hoeveelheid vocht in de wortelzone gemeten. "Boeren zijn indirect onze klant", legt Robbert Mica, mede-oprichter van VanderSat, uit.

"Verzekeringsmaatschappijen wereldwijd gebruiken de data, maar ook fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij het gebruik van NDVI-beelden heb je last van bewolking. Dat geldt bij deze technologie niet. Wij gebruiken passieve microgolven. Dat klinkt ingewikkeld, maar die techniek bestaat al 40 jaar. Meteorologen gebruiken het voor het maken van weermodellen. Zij filteren de bodemdata eruit, terwijl wij die juist toepassen", aldus Mica.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Rob Stam 5 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879155/de-term-droogte-is-erg-complex][/url]
Leuk heel verhaal waar niets in staat
Henk 5 Juli 2018
In de begin jaren van 1990 hebben we het bij de provincie er door gekregen, voor een goed oppervlaktewaterbeheer. Maar het probleem is de tegenstanders om het goed te doen. Zelfs sommige boeren waren er tegen.
Maar zelfs de milieu en natuurorganisaties werkten tegen. Wat noodzakelijk is, goed peilbeheer. Zomers zo hoog mogelijk en in de herfst geleidelijk lager peilen, om verdroging en natschade te voorkomen. Het voornaamste is goed onderhoud. Het kan ook zeer veel regenen, dan moet het overtollige water snel af gevoerd worden! Maar als het voor komt dat de grote beken wel zes jaar niet geveegd waren, wordt je zeer boos. Alles schoot onder water, bij hevige regenval, de schade was enorm! Wie hadden dit veroorzaakt? De natuur en milieuorganisaties! De beken mochten van hun niet geveegd worden! De beken zijn weer redelijk schoon! Maar het is echt oorlog als dit nog is voorvalt. Of de mens verantwoordelijk is voor de klimaats verandering is een vraag! Maar je moet er wel goed meer omgaan!
Willie wartaal 5 Juli 2018
Door de zon en droogte beginnen mensen wartaal uit te slaan...getuige dit verhaal hier boven
Kjol 6 Juli 2018
Accepteren dat milieulobby sterker is.
Kees 6 Juli 2018
Henk heeft het goed verwoord de schade die veroorzaakt wordt door geen onderhoud te plegen komt op de boeren neer, de milieu lobby voelt er niks van, altijd overal commentaar op maar als het misgaat zijn ze niet thuis
C. Robben 14 Juli 2018
PRECIES! Kees en Henk
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden