Een extreem vroege oogst in veel Europese landen is het gevolg van de aanhoudende droogte. In veel landen worden records worden doorbroken en de gewassen steunen en kreunen onder hoge temperaturen.
In het noordwesten van Europa, maar ook in Centraal- en Oost-Europese landen, is het gortdroog. Frankrijk is wellicht een uitzondering, want daar vond nog geregeld een onweersbui plaats. Echter, Noord-Frankrijk blijft wel van neerslag gespaard. De meeste regen valt langs de kust en in het zuiden van het land. De komende 3 maanden verwacht de Franse weerdienst Meteo France een weertype die droger en zonniger is dan gemiddeld.
Beregenverbod
In Duitsland zijn de graangewassen op veel plaatsen onherstelbaar getekend door de droogte. Zelfs in de gebieden waar in mei en begin juni nog water viel, is het nu droog. Het Verenigd Koninkrijk, waar het normaal vrij mild is, heeft aan de oostkust eveneens met grote droogte te maken. Er wordt inmiddels over een beregenverbod in de belangrijke (aardappel)teeltregio's gesproken. Steeds meer Nederlandse waterschappen kondigen een verbod aan voor beregenen met oppervlaktewater.
Aardappeltermijnmarkt
Maandagochtend 2 juli opende de aardappeltermijnmarkt op €18,70 om snel door te stoten naar de €20. In alle belangrijke teeltregio's is het droog. Alle ogen zijn gericht op de situatie na 15 juli. Valt er dan regen van betekenis en kunnen de gewassen hier van profiteren?
Scandinavië maakt een van de droogste jaren ooit mee. Al heel het jaar viel er weinig regen.
Ook in het Verenigd Koninkrijk is het droog. De graanoogst start enorm vroeg. In Oost-Engeland wordt gesproken over een beregenverbod.
Ierland is doorgaans een land met veel neerslag. Inmiddels is ook hier het gebrek aan water zichtbaar. De gerstoogst is er gestart.
Door het droge weer ligt ook brandgevaar op de loer.
In Midden-Frankrijk is de oogst van wintertarwe inmiddels begonnen.
Beregeningshaspels zijn op dit moment niet aan te slepen in Nederland.
Ook in Wallonië is het droog. De eerste vlas is inmiddels getrokken.
In grote delen van Vlaanderen is het inmiddels extreem droog (code geel). De overheid roept op spaarzaam met water om te gaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879119/extreme-droogte-tekent-gewassen-in-eu][/url]