"Niet alleen de eiersector, maar ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de betrokken ministeries hebben te weinig oog gehad voor de voedselveiligheid ten tijde van de fipronil-affaire", zo staat in het rapport over de fipronil-affaire.
Uit het rapport blijkt tevens dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de Tweede Kamer vorig jaar onvolledig geïnformeerd hebben en een vertekend beeld van de situatie hebben gegeven.
De hoofdverantwoordelijke
In het rapport van de commissie Sorgdrager wordt het bedrijf Chickfriend als de hoofdverantwoordelijke voor het schandaal gezien. Het bedrijf gebruikte fipronil bij zo'n 360 bedrijven. Echter, daarbij meldt de commissie wel dat alle betrokken partijen de mogelijkheden misten om een crisis te vermijden. "Het stelsel dat de voedselveiligheid moet borgen, blijkt dan ook niet te werken."
Daarbij blijkt dat de pluimveesector haar economische belangen vooropstelde, waar de voedselveiligheid voorop had moeten staan. Er werd dan ook niet voldoende gecontroleerd op verboden stoffen. "Ook reageerde de NVWA niet voldoende op 3 signalen (eind 2016 en begin 2017) over het gebruik van fipronil. Hierdoor kon Chickfriend gebruik blijven maken van het middel", zo staat in het rapport. Ook bleek de toezichthouder niet voorbereid op een voedselcrisis.
De commissie stelt verder dat de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken de impact van de fipronil-affaire onderschat hebben. De commissie wijst erop dat in de eerste brief van Schippers en Van Dam niet werd gemeld dat er waarschuwingen bij de NVWA waren binnengekomen.
Fipronil-affaire
In de zomer van 2017 kwam naar buiten dat er mogelijk fipronil in Nederlandse eieren zou zijn verwerkt. Dit leidde ertoe dat bijna 3,6 miljoen dieren werden gedood. LTO Nederland schat de schade voor de sector op €100 miljoen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879024/te-weinig-oog-voor-voedselveiligheid][/url]