Wie een rondje Nederland doet, komt een enorme verscheidenheid aan suikerbietengewassen tegen. Zo zijn er in het midden en noorden van het land prachtige percelen, maar er zijn ook bieten die te kampen hebben met een dikke korst of wateroverlast. Het areaal overzaai loopt hierdoor op.
Vorige week schreven we al dat de zaaidatum in Nederland 2 weken uiteen loopt. De laat gezaaide bieten op de zuidwestelijke kleigronden hebben met korstvorming te maken. Dat is ook elders in Nederland soms een probleem. Een bijkomend feit is de droogte in het zuidwesten, die de opkomst eveneens bemoeilijkt.
Wateroverlast
Volgens Suiker Unie zijn er meerdere percelen te vinden met 50.000 planten of minder. Regen is welkom, zodat het bietenzaad kan kiemen. In het noordoosten van het land hebben sommige bietentelers met wateroverlast te kampen gehad, nadat er 30 tot 85 millimeter water viel in een zeer korte tijd. Dit leidt vooral in laaggelegen delen van het perceel tot een probleem.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Overzaaien
De Bietenstatistiek becijfert dat inmiddels 450 hectare is overgezaaid. Vorig jaar was dat in totaal goed 300 hectare. Het is echter niet ongewoon. In 2015 en 2013 werd een relatief flink areaal van 1.800 en 2.300 hectare overgezaaid. Vorstschade is vaak de boosdoener. Dit jaar vallen die problemen alleszins mee.De stand van de bieten is wisselend. Dit gewas in Flevoland heeft de groei goed te pakken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.