In Europa liggen de tarweprijzen voor de akkerbouwer op het hoogste niveau sinds de oogst. Een blijvende grote vraag vanuit de industrie en voersector zijn de drijvende kracht hierachter. Maar blijft de tarweprijs stijgen?
De tarweprijs wordt met name ondersteund door mondiale ontwikkelingen, met droogte in Argentinië, de VS en Australië ondersteunt de noteringen op de beurzen. Slechts 30% van de wintertarwe in de VS verkeerd in goede conditie, het laagste percentage sinds 20 jaar.
In het WASDE-rapport heeft het USDA de Argentijnse oogst, in vergelijking tot het rapport van maart, met 7 miljoen ton verlaagt tot 40 miljoen ton (vorig seizoen nog 57,8 miljoen ton). Naast deze berichten van minder aanbod, profiteren de tarweprijzen in Europa van de handelsoorlog tussen de VS en China, de spoorwegstaking van het goederenvervoer in Frankrijk en de lagere koers van de euro.
Stijging niet blijvend
Toch is de verwachting niet dat de prijzen blijven stijgen, dit omdat voor de belangrijkste spelers op de granenmarkt de eigen oogst er binnenkort aankomt. Afgelopen week was er al een correctie te zien door het WASDE-rapport waarin hoge graanvoorraden werden gerapporteerd. Dit leidde tot een daling van €168 per ton op 9 april tot €165,5 op 12 april voor het mei contract.
(Tekst gaat verder onder grafiek)
De tarwe notering liet een stijging te zien, maar lijkt nu getemperd te worden.
Ook de export van Europees graan is opnieuw verlaagd. De lage export wordt onder andere verklaard door een grotere eigen consumptie in de EU door gestegen vraag naar voer. Toch verklaart dit niet alles, de lagere export leidt onvermijdelijk tot een opbouw van voorraden.
Europese verwachtingen
De verwachtingen voor de nieuwe oogst in Europa blijven goed voor de wintergranen. Wat betreft de zomergranen zijn de verwachtingen minder positief. Door hevige regen is er achterstand in het zaaien van zomergranen opgelopen, maar ook het toedienen van mest en gewasbeschermingsmiddelen loopt achter.
Situatie Rusland
De verwachtingen van het wintertarwe areaal in Rusland voor het komende seizoen bedraagt 17,1 miljoen hectare en dat is 300.000 hectare minder dan dit seizoen. Volgens analistenbureau UkrAgroConsult is 15,8 miljoen hectare in een goede conditie en dat was vorig seizoen aanzienlijk hoger (16,63 miljoen hectare). Ondanks de forse waardedaling van de Russische roebel bleven de tarweprijzen, uitgedrukt in dollars, op niveau of zelfs iets hoger. Dit heeft ook een prijsondersteunend effect op de Europese tarwemarkt.
De regionale tarwenoteringen vertonen een stijgende lijn.