Een eerlijke voedselketen, waarin het inkomen van de boer beschermd wordt, daar maakt Brussel zich hard voor. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie is hiervoor een wetsvoorstel ingediend, zegt Eurocommissaris Phil Hogan in een speech over oneerlijke handelspraktijken aan het Europese Parlement.
Het wetsvoorstel houdt in dat oneerlijke handelspraktijken verboden zullen worden. Daarbij wordt vastgelegd dat supermarkten leveranciers van landbouwproducten sneller moeten betalen. Ook mogen bestellingen niet meer op het laatste moment geannuleerd worden.
Supermarkten kunnen met deze wet hun contracten niet meer zomaar eenzijdig veranderen. Dat houdt in dat ze minder mogelijkheden hebben om eenzijdig hun leveringsvoorwaarden voor bederfelijke goederen aan te passen als de leverancier niet is staat is de bederfelijke waar op tijd te verkopen.
Publieke toezichthouder
Ook zal er een publieke toezichthouder of waakhond moeten komen die in de gaten houdt of de regels gevolgd worden. Hierdoor wordt het mogelijk om anoniem te klagen bij deze waakhond. En zoals Hogan zei: "Deze waakhond krijgt scherpe tanden". Daarmee bedoelde hij dat toezichthouders in de lidstaten de bevoegdheid krijgen om boetes op te leggen.
Het wetsvoorstel is gedaan naar aanleiding van een analyse door de Commissie over de rol van de boer in de voedselketen. De balans moet terugkomen in de keten volgens Hogan. Juist de voedselketen is gevoelig voor oneerlijke praktijken, door grote verschillen in onderhandelingsmacht tussen de verschillende praktijken.
Positie boer versterkt
Uit een Europese poll, die in februari 2018 gepubliceerd is, blijkt dat 88% van de respondenten van mening is dat de positie van boeren in de keten versterkt moet worden. Een nog groter deel van deze respondenten vindt dat de rol van de boer in de keten een belangrijke plaats moet innemen in het nieuwe Gezamenlijk Landbouw Beleid (GLB).
Het wetsvoorstel is een unicum in de geschiedenis van de EU. Niet eerder werd op dit gebied wettelijke regels opgesteld. Hogan: “Vandaag laten we zien wat een Europa kan doen als beschermer op het gebied van voeding en landbouw”.
Europese wet
Het wetsvoorstel krijgt de vorm van een Europese wet en moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Later dit jaar zal ook een initiatief gelanceerd worden om de markt transparantie te bevorderen.
Phil Hogan: “Het voorstel van vandaag gaat over eerlijkheid, over het geven van stem aan de stemlozen voor degenen, die buiten hun schuld het slachtoffer zijn van een zwakke onderhandelingspositie”.
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10878190/brussel-geeft-boer-betere-onderhandelingspositie][/url]