Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) betekent dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vervangen moet worden door een eigen landbouwbeleid. Het land heeft de eerste plannen bekendgemaakt. Wat tonen die aan?
Het VK heeft laten weten het de Europese regelgeving grotendeels zal blijven accepteren. Zo is een onbelemmerde toegang tot de Europese markt belangrijk. De focus van de landbouwsector zal liggen op kwaliteit, met hogere eisen dan in de EU gelden. Dit omdat het land niet in staat is om op bulk te concurreren.
'Green Brexit'
De regering van premier Theresa May richt haar beleid op een 'Green Brexit': een duurzame intensivering van de eigen voedselproductie, waarbij natuurlijk kapitaal voorop staat.
Er zijn ook plannen gemaakt om 500.000 hectare aan nieuwe natuur op te zetten, onder meer door het omzetten van grasland. De agrarische sector moet daarvoor efficiënter werken, bijvoorbeeld door precisielandbouw, robotica en genetische modificatie.
Publieke diensten
Het GLB zou door het verlenen van subsidie op basis van productieareaal tot verkeerde prikkels hebben geleid, en zou zodoende vernieuwing (door jonge toetreders) in de weg staan. Daarom wil het VK de directe inkomenssteun vervangen door beloningen voor het leveren van publieke diensten. De directe inkomenssteun zal langzamerhand uitgefaseerd worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.